Home Tips & Tricks Opvoeding Regenwater drinken, waarom je hond dit doet

Regenwater drinken, waarom je hond dit doet

8350
DELEN
regenwater drinken

Heb jij ook plezier aan het bekijken van je hond zijn eigenzinnig maar vooral grappige gedrag? Gedrag zoals torenhoog springen, obsessie voor een ander te likken, het jagen op zijn schaduw of het blaffen op zijn spiegelbeeld? Sommige dingen zijn heel erg grappig, maar niet zo gezond. Iets wat ook heel gewoon lijkt, is het drinken van regenwater. Waarom doet een hond dat? En is dat wel zo veilig?

Ontdek het in onze blog.

Waarom verkiest een hond regenwater?

Als eerste zou je denken aan smaak. Maar dat is bij honden veel minder van toepassing als bij ons. Ze hebben namelijk minder smaakpapillen. Daarbovenop heeft water gewoon weinig tot geen smaak.

Het zit hem eerder in de geur. Honden hebben een zeer sterk reukvermogen en regenwater heeft nu eenmaal een interessantere geur dan kraanwater. Ja hond zal daardoor het regenwater sneller verkiezen.

Wanneer het regenwater in contact komt met de omgeving, vermengt het zich met de geur van bladeren, urine van andere dieren, strooisels, gras, enzovoort.

Iedere geur is daarom zo interessant voor je hond. Uiteindelijk weten ze wel dat het water is en gaan ze lekker van drinken. Een hond begrijpt daarbij niet dat regenwater ook heel erg vies kan zijn. Als ze dorst hebben en ze komen water tegen, zullen ze het gewoon opdrinken. Een natuurlijk instinct naast hun reukvermogen.

Kraanwater bevat chloor

Een ander argument is dat kraanwater toevoegingen bevat zoals chloor om het water voor ons veilig te maken om te drinken. Honden kunnen dit, in tegenstelling tot mensen, wel kunnen ruiken.

Ook zal je als hondenbezitter merken dat je hond niet uit de drinkbak drinkt zodra deze wordt vervangen. Alles heeft te maken met geur. Ze wachten dan liever een tijdje, totdat de geur van het chemie verdwijnt en het water aan meer lucht is blootgesteld.

Ook is het water soms te koud en hebben ze er liever op kamertemperatuur. Nooit gemerkt? Je hond kan best kieskeurig zijn.

Is regenwater veilig voor je hond?

We weten dat je hond regenwater echt graag lust. Maar is dat nu wel veilig?

Om te antwoorden op deze vraag, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Op zich zal je hond niet snel ziek worden door het drinken van regenwater. Hun immuunsysteem is gewend geraakt aan het drinken en eten van wel minder hygiënische zaken. Ook hun maagzuur is sterker en zo overleven er minder schadelijke bacteriën.

Om te bepalen of het regenwater veilig is voor je hond, hebben we hieronder enkele factoren opgesomd.

  • Waar bevindt het water zich?
  • Welk seizoen is het?

Waar bevindt het water zich?

Waar dat de plas zich bevindt, heeft een grote invloed op de mogelijke gevaren voor je hond. Plassen op de stoep die vrij zijn van uitwerpselen, strooisels, motorolie of andere verontreiniging, zijn geen gevaar voor je hond. Plassen in een ondergrondse garage bijvoorbeeld, kunnen oliën bevatten of diesel van voertuigen. Dat is dan wel weer heel erg gevaarlijk!

Heb je een plas waar uitwerpselen van andere dieren in zitten, kan dit gevaarlijk zijn voor je hond. Wanneer het andere dier een ziekte heeft kan dit overgedragen worden. Dit is niet alleen schadelijk voor je hond, maar kan ook voor jezelf een risico zijn. Let dus op, op plassen in een grasrijk gebied of modderige gebieden. Hierin zullen parasieten zich graag verschuilen.

Het meest veilige regenwater, zit in regentonnen of bakken die water opvangen om dan zelf weer te gebruiken. Natuurlijk als het water niet te lang blijft stilstaan. Want water dat lang stilstaat zullen terug bacteriën kweken.

Welk seizoen is het?

Het lijkt misschien wat vreemd, maar het seizoen heeft ook een grote invloed op het regenwater. Tijdens de warme zomermaanden, kunnen stilstaande waters meer algen bevatten. Eigenlijk niet alleen algen maar dus ook bacteriën.

Deze bacteriën produceren dan weer een soort gifstof die ervoor kan zorgen dat de lever van je hond niet meer correct functioneert. Wanneer je hond na het drinken van regenwater gaat braken, diarree vertoont of moeilijk kan ademen, kan je best snel naar je dierenarts gaan op controle.

Tijdens de koude wintermaanden is regenwater ook niet altijd te vertrouwen. Zeker niet indien er strooiploegen op de baan zijn met strooizout. Dit is zeer giftig voor de hond en kan de dood tot gevolg hebben.

Laat honden dus niet zomaar uit plassen drinken.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen dat je hond regenwater drinkt

Het is moeilijk om tijdens een wandeling je hond tegen te houden om de omgeving te onderzoeken. Toch is het drinken van regenwater best gevaarlijk. Deze tips helpen je alvast verder met een stuk veilig te wandelen:

  1. Hou je hond aan de lijn rond plassen en stilstaand water. Ook al zal je hond je hiervoor niet bedanken, vermijd in de zomer vijvers of andere grote stilstaande plassen.
  2. Vermijd wandelroutes die door parkings of garages lopen, zeker na een zware regenbui.
  3. Neem een fles vers water mee voor tijdens de wandeling. Ook al ben je in de natuur, zorg ervoor dat je hond geen dorst heeft en dus niet meteen uit de plas wil drinken.
  4. Was je hond altijd met schoon water nadat ze gaan zwemmen of in plassen rollen. Zo krijgen bacteriën die in de vacht blijven hangen geen kans.
  5. Leer het ‘stop’ commando. Doe dit vanaf jonge leeftijd en herhaal zoveel mogelijk. Elke keer dat je hond naar een plas toeloopt of wil gaan drinken, kan je het commando inzetten. Zo weet je hond dat hij niet in de plas moet rollen of hiervan mag drinken.
  6. Zorg ervoor dat je je hond ten alle tijde kan terugroepen. Voor een hond is een plas water heel erg spannend. Hij kan hierin springen, spelen en drinken. Als je hond goed luistert, kan je hem terugroepen en zo voorkomen dat hij in het vervuilde water komt.

De meeste plassen zijn geen bedreiging voor je hond maar let zeer goed op de omgeving en de tijd van het jaar. Let erop dat je hond in schoon water terecht komt en zeker geen bacteriën naar binnen werkt. Merk je zelf dat het water stinkt, stop dan meteen je hond.

Meer weten over het eet- of drinkgedrag van je hond? Lees dan ook:

DELEN
Vorig artikelCorona: wat mag mijn hond wel en niet?