Home Tips & Tricks Verzorging Wormen bij honden en hun voorkomende soorten

Wormen bij honden en hun voorkomende soorten

1623
DELEN
Wormen bij honden

Wormenlarven zijn er continu in de omgeving van je hond. Je hond kan besmet raken door larven in zijn bek op te nemen. Deze larven groeien uit tot wormen die op hun beurt terug larven aanmaken en zo gaat de wormenbesmetting toenemen.De larven die door de wormen worden uitgescheiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid! Niet alleen voor hond maar ook voor de mens kan dit gevaarlijk zijn. Vooral kinderen zijn hier gevoelig aan.

Het is moeilijk te zien dat je hond last heeft van wormen. Soms kan je het wel zien in hun ontlasting maar dat is niet altijd zo. Best kan je je hond 4 x per jaar ontwormen met een ontwormingsmiddel die je bij de dierenarts of apotheker aankoopt. Dit is vaak in een pilvorm maar kan ook in een pasta of pipetvorm gegeven worden. Wanneer je dit 4 x per jaar doet blijft je hond wormenvrij en is besmettingsgevaar door de omgeving een stuk lager.

De meest voorkomende soorten wormen:

  • Spoelwormen (Zeer belangrijk dat pup tot 3 x ontwormd is voor u deze mee naar huis neemt. Spoelwormen worden vaak door de moedermelk doorgegeven aan de pup en deze kunnen op hun beurt ook op de mens overgedragen worden. De Spoelwormen zullen bij de mens niet volwassen worden, toch kunnen ze heel wat schade aanbrengen. In zeldzame gevallen brachten deze larven blindheid daarom is het des te belangrijk dat uw pup tijdig en regelmatig ontwormd wordt.)
  • Lintwormen (Deze komen meestal voor indien uw hond last had van vlooien. De lintworm is even te gast bij de vlo en komt zo overgaan naar de hond. De lintwormen gaan zich nestelen in de wand van de darmen en leven dus in het darmkanaal. Wanneer je hond besmet is zal je kleine delen zien in de vacht, staart of op zijn poep. Deze kleine delen lijken op rijstkorrels.)
  • Hartwormen (Voor deze wormen is het heel belangrijk dat je preventief ontwormd daar deze zeer moeilijk te genezen is. De larven van deze hartwormen worden door de mug overgezet.)
  • Haakwormen (Deze wormen kunnen door verschillende stappen tot een besmetting vormen. Deze haakwormen kunnen voortkomen doordat de pup door de moedermelk besmet is. Je hond kan larvan opgenomen hebben via een prooi of door de omgeving? De haakwormen kunnen ook via de huid naar binnengedrongen zijn. Indien dit bij de mens gebeurd kan er een huidontsteking voorkomen. Wanner je hond ernstig besmet is kan er een bloedarmoede voorkomen alsook kan je hond diarree krijgen.)
  • Zweepwormen (Deze kunnen vermeden worden door een goede hygiëne. Als de hond er toch last van heeft is deze moeilijk te behandelen.)

Ontworm je hond 4x per jaar om besmettingsgevaar te ontlopen