Home Tips & Tricks Verzorging Verharing bij honden

Verharing bij honden

3113
DELEN
Verharing bij honden

Een hond verhaart normaal twee maal per jaar.
De eerste maal als hij zijn wintervacht omtovert in een zomervacht en de tweede maal wanneer zijn zomervacht dan weer plaats maakt voor een dikker wintervacht.

Lees ook alles over de ruiperiode van je hond

Op deze twee perioden van het jaar zal je hond een grotere verharing doorstaan dan tijdens het gehele jaar door. Dit komt doordat je hond zijn vacht zich aanpast aan de temperaturen van zijn omgeving.

Indien je hond alle dagen buiten loopt zal je dit meer merken dan wanneer je hond iedere dag binnen is. Binnenshuis zijn de temperaturen vaak gelijklopend waardoor de aanpassing van vacht minder fel zal gebeuren.

Je hond verliest ook het hele jaar door zijn haren.
Dit is dan ook normaal. De hoeveelheid verlies van haren kan wel aan het ras of voeding liggen.

Verharing en voeding:

Indien je hond veel verhaart kan je eens kijken naar de voeding of dat alle essentiële stoffen aanwezig zijn. Zo niet kan je twee zaken doen.

  • De voeding veranderen
  • voedingssupplementen geven.

Wanneer je niet zeker bent of het aan de voeding ligt kan je starten met voedingssupplementen. Indien je ziet dat het beter wordt dan weet je dat het zeker aan je voeding ligt.

Voeding en rassen:

Maar ook het ras zelf kan al veel bepalend zijn voor de verharing. Ieder ras en ook iedere hond heeft een ander huid en vachtopbouw. Denk maar eens aan langharige en kortharige honden. Dikke vacht of zeer fijne vacht. Grote hond of kleine hond.
Een Berner Sennen zal meer haar zal verliezen dan bijvoorbeeld een kleine kortharige Chihuahua.

Laat je niet ontmoedigen door de haaruitval van je hond. Een goede kambeurt kan hierbij ook al helpen. Vind hier de 10 belangrijkste plaatsen om je hond te kammen.

Met een goede en stevige kam zoals bijvoorbeeld de Furminator haal je de loshangende haren van je hond af waardoor deze alvast niet in je huis zullen rond slingeren. Deze kam haalt bovendien ook losse haren van de ondervacht uit zodat deze achteraf niet uitvallen.Let wel op.. Hoe meer je je hond kamt, hoe meer hij ook kan verharen.

Kam je hond niet meer dan 1 maal per week. Dagelijks kammen kan ervoor zorgen dat je hond een te grote verharing veroorzaakt.

DELEN
Vorig artikel7 types blafgedrag bij honden
Volgend artikelBoxer