Home Tips & Tricks Verzorging Tips voor het knippen van hondennagels

Tips voor het knippen van hondennagels

2176
DELEN
Knippen van hondennagels

Lange nagels zijn voor honden zeer oncomfortabel. Deze kunnen over de grond slepen en dat zorgt ervoor dat stappen en wandelen niet gemakkelijk is en moeizaam verloopt. Daarnaast kan bij het stappen de nagel steeds dieper in het vel van je hond geduwd worden. Dit zorgt dan weer voor infecties.
Naast het feit dat dit een last is voor je hond zijn lange hondennagels ook niet aangenaam voor de omgeving, andere dieren of mensen. Doordat de nagels te lang zijn kunnen zij anderen pijn doen of schade aanrichten.
Daarom is het belangrijk om de nagels bij te knippen. Veel honden hebben schrik wanneer ze een nagelschaar zien en vinden dit dan ook absoluut geen leuke ervaring. Toch moeten we dit zo vaak mogelijk doen zodat ons huisdier hier geen last van krijgt.
Om de hondennagels te knippen moeten we ervoor zorgen dat onze hond zo weinig mogelijk stress heeft.

Hieronder enkele tips voor het knippen van hondennagels:

  • Hondennagels knip je best met een speciale nagelschaar. Deze kan je in verschillende maten verkrijgen bij de dierenarts en ook in dierenspeciaalzaken.
  • Wanneer je hond rustig is of zelf slaperig dan is het het beste moment om de nagels te knippen. Meestal is dit avonds.
  • Soms is het niet altijd nodig om de nagels te knippen. Wanneer je hond veel buiten loopt, wandelt gaan de nagels op natuurlijke wijze afslijten. Wanneer je hond dus geen voldoende beweging heeft zullen de nagels niet natuurlijk afslijten en moeten ze bijgeknipt worden.
  • Wanneer je de nagels van je hond hoort krassen over de vloer is het nodig om deze bij te knippen.
  • Enkel het doorzichtige gedeelte, uiteinde mag weggeknipt worden.Indien je toch te ver zou knippen in het meestal roze gedeelte dan kan er bloeding ontstaan. Deze stelpt normaal wel vanzelf na een tweetal minuten.Wanneer deze niet stopt met bloeden kan je bloedstelpend poeder gebruiken die je in de dierenspeciaalzaak kan aankopen.
  • Probeer het nagelknippen zo snel mogelijk af te ronden om te vermijden dat je hond zich wegtrekt en je op een verkeerde plaats zou knippen.
  • Wanneer je hond te onrustig is kan je best het nagelknippen in verschillende keren doen.
  • Beloon je hond steeds met een knuffel of koekje om zo zijn goed gedrag aan te leren.

Wanneer het echt niet lukt om de nagels zelf te knippen kan je steeds hulp inroepen van een trimmer of een dierenarts.

DELEN
Vorig artikelArtritis bij honden
Volgend artikel7 types blafgedrag bij honden