Home Tips & Tricks Verzorging Tandenpoetsen bij honden in 10 stappen

Tandenpoetsen bij honden in 10 stappen

2252
DELEN
Tandenpoetsen bij honden

Tandenpoetsen is eigenlijk heel belangrijk. Het negeren van deze verzorging kan ervoor zorgen dat je hond na enige tijd last krijgt van infecties, hart- en vaatziekten,rottende tanden, en een bepaalde weerstand kwijt raakt. Maar naast deze kwalen kan tandenpoetsen er ook voor zorgen dat je hond minder stress heeft en ook bijtgedrag kan hierdoor verminderen. Tandenpoetsen kan voor een goede band zorgen voor u en uw hond indien je dit op een goede manier aanbrengt.

Tandenpoetsen bij je hond in 10 stappen:

  1. Gebruik de juiste tandenborstel om op een hondsvriendelijke wijze de tanden te poetsen en zoek hiervoor ook een vertrouwde ruimte op.
  2. Gebruik een goede tandpasta, best een milde en op basis van OxyGene. Dit zorgt ervoor dat bacteriën vernietigt worden op een veilige manier. Bovendien wordt het tandvlees van je hond sterker en beschermt deze pasta ook tegen tandplak.
  3. Laat je hond zitten en ga naast hem zitten. Ga niet voorovergebogen staan om geen bedreiging te vormen.
  4. Probeer met je hand onder zijn kin te gaan. Beloon je hond alleen wanneer hij zijn hoofd niet wegdraait. Dit is voor je hond zijn vertrouwen te geven met je hand.
  5. Masseer de buitenzijde van de muil op hoogte van de achterste kiezen om de speekselklieren te stimuleren. In speeksel zitten er enzymen die een reinigende functie hebben en dus bacteriën afbreken.
  6. Raak af en toe voorzichtig het tandvlees aan met je vinger.
  7. Indien dit lukt kan je met een doekje de buitenzijde van de tanden zachtjes gaan schoonwrijven. Dit is niet zo efficiënt als een tandenborstel maar wel een goede start om je hond te laten wennen aan het tandenpoetsen.
  8. Nadien kan je de binnenste zijde van de tanden en de kiezen proberen schoon te wrijven met het doekje. Hierbij is het belangrijk dat je deze stap pas doet wanneer je hond rustig en ontspannen is.
  9. Laat je hond kennis maken met de tandenborstel en de tandpasta door eraan te snuffelen. Probeer eerst rustig de buitenkant al te poetsen. Ga pas naar de binnenkant wanneer alles goed verloopt op de buitenzijde.
  10. Als laatste gebruiken we mondwater om de witte bacteriële aanslag op de tong te verwijderen. Mondwater kan je best aanbrengen op een methode dat je hond zelf en ongemerkt het mondwater voor een frisse adem oplikt.

Heb geduld en vertrouwen in je hond, herhaal de stappen zoveel als nodig.

Beloon je hond na iedere stap. Uiteindelijk zal je hond dit best fijn vinden!

Naast het tandenpoetsen kan je je hond ook kauwmiddelen geven want dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je hond en bovendien helpt het mee in de verzorging van het gebit. Let wel op dat deze kauwmiddelen een aanvulling zijn op het tandenpoetsen en niet een vervanging.

Verwijder eventueel ook nog tandsteen met een tandenkrabber.

DELEN
Vorig artikelBeauceron
Volgend artikelBerner Sennen