Home Tips & Tricks Verzorging Rollen in de modder, waarom doen honden dit?

Rollen in de modder, waarom doen honden dit?

6943
DELEN
Rollen modder

We kennen allemaal de situatie dat onze hond tijdens de wandeling of in de tuin rondsnuffelt naar allerlei stinkende viezigheid en er daarbovenop ook nog graag zijn neus diep in stopt of zelf volledig inrolt. Maar … rollen in de modder, waarom zouden honden dit doen?

We weten allemaal dat hen neus zoveel meer ontwikkelt is en dat zij duizend maal meer ruiken dan wij. En toch zullen zij deze geur anders opnemen. Mensen en honden hebben nu eenmaal een verschillende mening over wat lekker ruikt. Wij gaan ons huis vol zetten met lekker ruikende geurtjes om het zo fris mogelijk te houden. Terwijl een hond veel liever zijn hoofd in een vuilniszak stopt op zoek naar rotte vis.

Lees ook onze artikels:

Waarom rollen in de modder?

Voor honden is het vinden van deze stinkende viezigheid een echt feest. We kunnen het eigenlijk zien als een mens die de lotto wint en dan gaat rollen in het geld dat hij over het bed gestrooid heeft. Zo een euforisch moment beleefd ook de hond want hij heeft deze lekker geur gevonden!

Wanneer de hond een erg stinkende troep gevonden heeft zal hij daar zijn neus diep in stoppen waardoor hij overvallen wordt met de drang om zich in de troep te rollen. Het is gewoon leuk!

Wij kunnen dan ook alleen maar zien hoe dwaas en o zo gelukkig onze hond is.

Het overleving aspect en jacht spelen ook een rol

Voor jachthonden kan dit ook een tactisch spel zijn. Tijdens de jacht willen ze namelijk niet ruiken naar een roofdier. Ze camoufleren hun geur om zo minder op te vallen en dichter bij hun prooi te komen. Dit maakt het gemakkelijker om hun prooi te vangen.

Onze huisdieren moeten eigenlijk niet meer zoeken naar voedsel maar toch verdwijnt de jachtinstinct nooit helemaal. En dat geldt voor iedere hond.

Meestal duurt het niet lang dat wij de spelbreker zijn met een lekker lauw bad en goedruikende zeep. Dan toch volgens de hond…