We weten dat honden een dikke vacht hebben en dus beter bestand zijn tegen de koude dan wij als mens. Maar toch is dat geen zekerheid dat ze de winter doorkomen. Daarom hebben wij enkele tips en weetjes opgesomd die je zeker moet meenemen. Help je hond de winter door, door met alle tips rekening te houden.
Lees ook:
Wintertips voor honden
Mag mijn hond in de regen?
Help je hond de winter door met deze tips:
- Een droge vacht. Zorg ervoor dat je hond zijn vacht droog is wanneer je hem buiten laat. Een vochtige vacht isoleert niet zo goed en zorgt ervoor dat je hond snel koud krijgt. Als je hond dus binnenkomt na wat winterpret is het zeker aan te raden hem/haar goed af te drogen.
- Lekkere sneeuw. Honden zijn er verzot op en ze lusten ook echt een aardig pak sneeuw. Toch is dit niet zo gezond voor je hond. Let dus op dat je hond niet teveel sneeuw binnen krijgt want dit zorgt voor heel wat maag- en darmklachten.
- Giftig zout. Iedere winter opnieuw wordt er zout gestrooid om de wegen vrij te maken. Goed voor het verkeer, maar slecht voor je hond. Honden eten namelijk dit zout mee met de sneeuw. En ook dit kan in overvloed voor een giftige werking zorgen.
- Wondjes en tere pootjes door het zout. Naast dat honden de sneeuw opeten zorgt ook het zout ervoor dat de pootjes gaan irriteren. Let dus goed op waar je loopt en spoel ook zeker de pootjes af bij thuiskomst. Indien mogelijk pas je best je wandeling aan en laat je je hond in verse sneeuw in de tuin of het park lopen.
- Gevaarlijk ijs. Probeer om je hond te leren om niet op het ijs te gaan of geef toestemming als je weet dat het ijs sterk genoeg is. Wanneer het ijs niet sterk genoeg zou zijn en het breekt, dan kan je hond in het koude water zakken en een onderkoeling veroorzaken. Spierkrachten nemen sterk af bij een onderkoeling en dat kan ook verdrinking veroorzaken. Zorg er dus voor om deze gevaarlijke situatie te vermijden.
Belangrijke signalen om je hond de winter door te helpen:
Let voldoende op de signalen die je hond geeft om een onderkoeling te vermijden:
- Problemen met ademhalen
- Ingetogen
- Geen contact meer met je maken
- Overdreven rillingen
- Zwak hartritme
- Je hond wordt blauw-bleek en later rood en opgezwollen
- Pijn aan oren, staart of poten
Wat je kan doen na deze verschijnselen:
- Geef je hond wat suikers en extra energie
- Vraag dierenarts voor advies
- Doe lauw of iets warm water in de drinkbak (niet heet)
- Leg dekens over je hond
- Geef je hond een warmtekruik
Lees ook: