Home Tips & Tricks Training Hoe leer ik mijn hond (spelenderwijs) speuren?

Hoe leer ik mijn hond (spelenderwijs) speuren?

4203
DELEN
Speuren

Een hond leren speuren doe je best spelenderwijs. Zoek hiervoor iets dat sterk geurt om zo te gaan stimuleren dat ze hun neus gebruiken. Voeding is hier vaak een goede start. Geen brokken maar echt vlees dat goed ruikt.

Lees ook over diverse manieren om je hond geestelijk uit te dagen

Speuren: Stap voor stap:

  • Roep je hond naar je toe en laat hem ruiken aan het eten. Laat hun niet snoepen, enkel ruiken. Laat je hond hier best bij zitten.
  • Ga met het eten naar buiten en sluit de deur. Verstop het eten in de tuin, in een struik of onder een bloempot. Begin op de grond en gemakkelijk bereikbaar. Voor je je hond loslaat laat je hem nog even ruiken aan je handen of voeding. Laat hem daarna maar zoeken in de tuin. Je zal zien dat je hond snel zijn neus zal gebruiken om zijn eten terug te vinden.
  • Wanneer je hond het zelf niet vind kan je hem altijd een beetje helpen. Laat hem nog eens ruiken en ga ook zelf in de buurt van het eten te staan.
  • Motiveer je hond door het commando zoek te herhalen. Ook zelf actief meezoeken kan een stimulans zijn.
  • Wanneer je hond zijn eten gevonden heeft mag je hem uitbundig belonen met je stem en door hem de voeding te geven.
  • herhaal dit iedere dag en wanneer dit goed lukt kan je de voeding ook al eens wat hoger plaatsen. Dit maakt het iets moeilijker en meer en meer zal je hond zijn neus gaan gebruiken om te speuren.
  • Indien het met de voeding goed lukt kan je voeding vervangen door jezelf te verstoppen, kledingstukken te gebruiken en stap voor stap wordt jou hond een speurhond!

Wanneer je gaat wandelen en steeds dezelfde route neemt, probeer dan maar eens enkele kledingstukken of andere van thuis te verstoppen. Laat je hond speuren onderweg naar je spullen.