Home Tips & Tricks Training Diverse manieren van geestelijke uitdaging voor je hond

Diverse manieren van geestelijke uitdaging voor je hond

3773
DELEN
Geestelijke uitdaging voor je hond

Als hondenbaas en liefhebber moet je je hond geestelijk uitdagen en hem continu blootstellen aan nieuwe dingen. Deze geestelijke uitdaging is even zo belangrijk als beweging en gaan wandelen. Honden die zich gaan vervelen, kunnen destructief gedrag vertonen en ze zullen al die negatieve energie uitleven op andere honden, mensen, meubels, enzoverder…

Bovendien kan een geestelijke stimulans alleen maar positief werken op de intelligentie van je hond.

Hieronder enkele manieren van een geestelijke uitdaging:

  • Leer hem een nieuwe kunst.Begin met de basiscommando’s zoals zit en blijf. Van zodra hij de basiscommando’s helemaal kent, kan je sommige commando’s combineren. Bijvoorbeeld: pak en los of je hond doen zitten maar in bepaalde positie, dicht tegen je been of voor je. Geef dit een ander commando zoals Zit naast en Zit voor.
  • Gebruik interactieve speeltjes en spelletjes. Piepspeeltjes zijn helemaal niet meer populair. Maak gebruik van hondenpuzzels waarin je brokken kunt verstoppen, Kong-speeltjes in allerlei vormen, zodat je hond moet proberen uit te vissen hoe hij zijn beloning eruit krijgt. Goedkoop alternatief: Plastic petfles of een koekje in eigen hand.
  • Neem niet steeds dezelfde wandelroute. Loop door andere straten, ga naar een andere uitlaatplaats, zoek een bos om het interessanter te maken voor je hond. Ga op ontdekking.
  • Zet je hond maar aan het werk. Honden zijn gefokt om te  jagen of vee hoeden maar ook om de mens te dienen. Laat je hond apporteren, zwemmen of doe aan behendigheidstraining. Laat je hond een tak dragen bij het wandelen of je vooruit laten trekken met een speciale looplijn. Zoek taken die bevredigend zijn voor het ras. Wanneer je een jachthond hebt is het beter hem te laten speuren of jagen, wanneer je een trekhond hebt kan je beter opdrachten geven bij het wandelen of lopen. 
  • Zorg dat je hond voldoende gesocialiseerd wordt. Honden zijn gezelschapsdieren daarom is het ook belangrijk dat je aan die behoefte voldoet door ze regelmatig te laten spelen met andere honden. Het is aan te raden om hierbij wel op te letten naar raskenmerken en gestalte. Een dog zal gemakkelijker met een andere dog omgaan dan met een husky of een pincher.