Home Tips & Tricks Training Commando kom hier: zo leer je het

Commando kom hier: zo leer je het

9599
DELEN
kom hier

Eén van de belangrijkste commando’s die je wenst te leren aan je hond is kom hier. Wanneer je hond even verder loopt of een wanneer je je hond graag naar je toe roept kan dit commando een belangrijke les zijn. Vroeg of laat kan dit commando dan ook zijn of haar leven redden.

We leggen ons eerste focus vaak op zit en lig, enkele basiscommando’s die je hond ook moet kennen, maar vergeten daarbij vaak het commando kom hier. Sommige honden kennen dit commando dan ook niet goed genoeg. Toch is dit een bevel met een grote rol en helpt het zeker en vast ook om de focus bij het baasje te houden.

Foute training

Soms geven we dit commando al mee aan onze hond op een onbewust en foute manier. Deze foute training van het commando gebeurd dan ook vaak wanneer je hond iets fout gedaan heeft. We roepen dan wel eens snel kom hier.

We kunnen stellen dat we dit vaak uitspreken wanneer we onze hond willen straffen. Natuurlijk zal de hond dit als negatief ervaren en dan ook helemaal niet willen komen. Hij zal de woorden kom hier niet als leuk beschouwen en dat is natuurlijk compleet normaal.

Vaak worden we wanneer de hond dan niet komt, ook alleen maar kwader en dat nodigt de hond niet uit om tot bij ons te komen. Maar dan geld de vraag? Hoe moeten we dit dan wel doen? Hoe leren we de hond aan om naar ons te komen, wanneer wij dit vragen?

Aanleren van het commando kom hier

Sommige hondenrassen luisteren natuurlijk beter dan anderen, en sommige rassen zijn ook net iets sneller in het aanleren van een nieuw commando. Maar niks is onbegonnen werk. Met het nodige geduld en het herhalen van deze oefening, zal je hond, vroeg of laat het commando of bevel opnemen en uitvoeren zoals het hoort.

Wat je nodig hebt voor deze oefening?

  • Neem een lange hondenriem
  • Ga naar een plaats zonder veel afleiding
  • Neem wat lekkers mee
  • Neem het favoriete speeltje met je mee
  • Zorg voor een aangename en enthousiaste stem

Tips voor het aanleren:

Doe je hond de lange riem aan en ga naar een rustige plek, zonder al te veel afleiding of andere honden. Laat je hond in eerste instantie enkele gekende oefeningen uitvoeren zodat hij rustig is en weet dat hij de focus op jou moet leggen.

Laat je hond zitten en geef ook het commando om te blijven. Wanneer je hond dit doet kan je enkele stappen achteruit gaan. Door de lange lijn heb je je hond onder controle en kan hij/zij al geen weg uit. Wanneer je hond toch gaat opstaan, laat je hem of haar terug zitten. Ze moeten namelijk ook het bevel om te zitten en te blijven respecteren voor deze oefening.

Soms kan deze oefening van het blijven al een training zijn op zich. Heb geduld en hou je vooral niet in met het belonen wanneer ze dit goed doen. Je hond krijgt dit snel door en zal blijven zitten.

Wanneer je hond blijft zitten en jij op een voldoende afstand staat, kan je je hond roepen met het commando kom hier of hier. Noem steeds eerst de naam van je hond. Zo krijg je de focus al met je mee. Daarna noem je het bevel dat jij wenst te geven.

Als je hond naar je toekomt, moet je hem of haar zeer hard belonen. Op deze manier zal je hond snel door hebben dat dit een positieve ervaring is en zal het naar je toekomen steeds leuk zijn. Je mag gerust ook door de knieën gaan en je hond echt omhelzen wanneer hij naar je toekomt. Zo toon je naast beloningen ook genegenheid en liefde. En daar werkt je hond erg hard voor.

Let op je stem

Wanneer je een training ondergaat met je hond of wanneer je je hond iets wenst aan te leren is het je stem ook zeer belangrijk. Probeer zeker niet eentonig over te komen en maak duidelijk met je stem wanneer je blij bent en wanneer niet. Aan de hand van je stem kan je hond ook uitmaken of hij het nou goed of slecht heeft gedaan. Probeer vooral op het positieve in te spelen en je stem dan zeer enthousiast op te stellen. Je stem zal een extra stimulans zijn voor je hond.

Als je hond lijkt weg te lopen, probeer ook niet meteen boos te klinken. Blijf enthousiast als je hem terug roept, want ook daar moet hij het commando kom hier, als leuk ervaren om zo snel mogelijk het bevel aan te leren.