Home Tips & Tricks Training Afleiding bij het wandelen? 5 tips om dit tegen te gaan

Afleiding bij het wandelen? 5 tips om dit tegen te gaan

4891
DELEN

Je kent de situatie zeker en vast ook. Wanneer je gaat wandelen dat er zoveel afleiding is voor je hond en je niet weet hoe je je hond terug bij je krijgt.

Sommige honden en vooral puppy’s zijn snel afgeleid door alles in de omgeving. Ze hebben voor alles en iedereen aandacht behalve voor jou. Veel mensen gaan de aandacht proberen terugtrekken door de hond vrolijk terug te roepen of enthousiast speelgedrag boven te halen.

Echter is dit niet de goede manier en zal deze reactie de afleiding aan de hond versterken omdat ze nog meer opwinding ondervinden.

Lees ook:

5 tips voor deze afleiding tegen te gaan:

  • Neem een stukje vlees mee. Geen koekjes want die ruiken minder. Met dit stukje vlees kan je de aandacht terugtrekken van je hond. Hoe meer geur hoe beter! Van zodra de aandacht van je wegvalt verleid je je hond best met deze beloning. Wanneer je hond terug aandacht heeft voor jou mag je hem ook belonen met dit lekkers, combineer dit met je stem, Goed zo! Herhaal dit zoveel als mogelijk maar varieer in de tijd tussen je hond lokken en belonen met het vlees zodat je hond leert dat de focus bij jou hoort te liggen.
  • Geef het snoepje niet steeds al zittend of stilstaand. Houd tempo aan en geef de beloning in tempo. Begin met enkele stappen en bouw dit langzaam op. Zo zorgt u ervoor dat uw hond weinig tijd heeft voor alles in de omgeving en zijn aandacht sneller terug bij u zal zijn.
  • Loop een andere richting uit en corrigeer je hond naar een andere plaats dan waar zijn focus ligt.
  • Loop weg van je hond zodat hij het gevoel heeft dat hij ‘alleen’ staat. Al snel zal hij je zoeken en je richting uitkomen. Belonen wanneer hij naar je toekomt.
  • Spreek af met andere mensen, met of zonder huisdieren, om je te helpen trainen op het negeren van de afleiding. (Vraag hierbij wel duidelijk dat ze ook je hond negeren indien hij op hen inspeelt zodat hij leert dat de focus bij jou moet liggen.)

Consequent zijn is hier de boodschap

Blijf doorgaan, wees geduldig en rustig. Geef niet op tot je hond niet meer afgeleid wordt.