Home Tips & Tricks Opvoeding Vermenselijken van je hond en hun gedrag

Vermenselijken van je hond en hun gedrag

2006
DELEN
Honden vermenselijken

Als je van je hond een soort mini mens maakt, kan je hem helemaal uit zijn evenwicht brengen. Dit kan op de lange duur tot gedragsproblemen leiden. Door je hond te gaan vermenselijken begrijpt hij zijn instinctief gedrag niet volledig en wordt hij ook uit zijn rol van de roedel gegooid.

Lees ook:

Volgende slechte gewoontes voor het vermenselijken van je hond:

  • Toestaan dat je hond zich als een mens gedraagt. Door in je bed te laten slapen of van tafel te laten eten kan je hem als een gelijke of mens laten gedragen. Door deze toe te laten kent je hond zijn rol of plaats in de roedel niet helemaal en zou hij wel eens rap zijn positie als leider willen innemen.
  • Een hond menselijke gevoelens en emoties toe te schrijven aan de hand van zijn gedrag, of gelaatsuitdrukking. Wanneer je hond bijvoorbeeld met zijn puppy ogen naar je toe kijkt en je dit gaat omschrijven als : “Je kijkt zo triest?”. Goed opletten is de boodschap. Want verkeerde aandacht kan tot verkeerd gedrag verder leiden.
  • Honden aan te kleden zonder dat er sprake is van veiligheidsmaatregelen of doeleinden. (politiehond, blinde geleide hond,…) Je kent ze wel. Die fancy jassen en petjes voor honden. Heel schattig maar eigenlijk niet helemaal voor honden.
  • Van je honden verwachten dat ze mensen kunnen verstaan en begrijpen. Je zal het wel herkennen hoe vaak je tegen je hond praat waarbij hond heel dicht tegen je aan komt leunen. Dit is echter niet omdat ze je begrijpen. Honden voelen wel aan wat je voelt maar dat is nog een ander gegeven.
  • Pogingen om problemen van je hond op te lossen door een menselijke aanpak. Bijvoorbeeld een angstige hond troosten door hem te knuffelen of een opgewonden hond heel enthousiast te begroeten. Dit stimuleert echter het verkeerde gedrag nog meer aan.
DELEN
Vorig artikelCherry eye
Volgend artikelGeheugen van een hond: wat hij zich kan herinneren