Home Tips & Tricks Opvoeding Tweede kans voor honden: Waarom K. hiervoor koos

Tweede kans voor honden: Waarom K. hiervoor koos

3294
DELEN
tweede kans voor honden

Een keuze maken tussen een pup en een herplaatser. Waarom zou men dit overwegen? Vele mensen geloven, dat een herplaatser vaak veel problemen met zich meebrengt. Deze trouwe vrienden hebben dan wel veel meegemaakt en dat maakt het geven van een tweede kans voor honden niet even gemakkelijk. Maar

Wanneer je een een tweede kans voor honden biedt, krijg je er enorm veel dankbaarheid voor in de plaats. En bovendien is de band tussen jou en deze hond ook veel sterker.

Maar waarom je een herplaatser ECHT moet nemen? Dat vertelt K. hieronder in haar mooi verhaal over haar herplaatsers.

Lees ook:

Een interview met K. hoe ze haar hart voor dieren legt in een tweede kans voor honden

Vanwaar kom je hondenliefde en het idee voor honden een tweede kans te geven?

K: Mijn hondenliefde is aangeboren. Ik heb altijd een hond willen hebben, maar dat mocht thuis niet en wanneer ik dan het huis uitging had ik al snel mijn eerste hond. Ik werkte in een Asiel waar ik veel schrijnende gevallen tegenkwam. Die kon ik natuurlijk niet laten zitten. Mijn eerste hond die ik meenam was een blinde Rottweiler met HD.

Komen al je honden van het asiel? Of kan je hiervoor ook ergens anders terecht?

K:

Mijn herplaatsers kwamen uit het asiel, maar ook van particulieren.  Op een tweedehandssite of via Facebook.

We zien ze tegenwoordig overal.

1 hond hebben we genomen uit het buitenland via een stichting wat ik normaal niet zo snel doe. Ik ben van mening dat we genoeg honden hebben in eigen land die ook een thuis zoeken maar voor deze hond lag het anders. De kans dat hij nog een plaats zou vinden was zo gering dat ik hem toch genomen heb. Hij heeft maar 3 poten en heeft anderhalf jaar in een shelter gezeten.

tweede kans voor honden 2

Wat voor honden vind je er vooral en hoe oud zijn deze honden?

K: In de meeste asielen zitten er toch vooral wat molossers en terriërs, waardoor de keuze nogal beperkt is. Dit is vaak zo doordat deze rassen niet zo gemakkelijk zijn en mensen zich er snel op vergissen. Ik geef steeds een gouden tip mee: Leer eerst alles goed over je gekozen ras om na te gaan dat het karakter ook echt wel bij je past.

Als je een tweede kans voor honden wilt geven dan kan je op www.ikzoekbaas.com alle honden zien die in erkende asielen in Nederland en België zitten. Daar kun je filteren op geslacht en leeftijd maar kan je ook aangeven of hij met andere honden en katten of kinderen moet samen kunnen leven. Je zal zien dat niet alleen oude honden in het asiel zitten maar dat ook veel jonge honden een nieuwe plaats zoeken. Je vindt er alle leeftijden door elkaar.

Waarom een herplaatser en geen pup?

K: Ik heb in de laatste 22 jaar al zeker een 20 tal honden geadopteerd. En vaak ook meerdere tegelijk. Ik ben er trots op en ben ook zeker dat nog vele honden zullen volgen.

Ik heb ook niet ECHT iets met pups. Bij een volwassen hond kan je het karakter voelen als je in de ogen kijkt. Een herplaatser is echt wel dankbaar, omdat hij dan ook beseft hoe goed hij het heeft.

De band die je krijgt is ook veel sterker.

Als ik hier ons hek zou openlaten ben ik zeker dat mijn herplaatsers mooi ter plaatse blijven, terwijl de hond die als pup gekocht is, een wandeling zal gaan maken. Onze herplaatsers zijn erg op ons gesteld en ook bang om ons terug kwijt te raken.

Zijn er tegenvallers, struikelblokken of clichés?

K: Sommige asielen hebben specifieke voorwaarden, particulieren hebben die ook zoals bepaalde voeding die ze moeten krijgen of ze willen nog contact.
Asielen zijn ook niet altijd eerlijk of ze weten vaak dingen niet. Particulieren die kan je ook niet altijd vertrouwen, maar dat geldt ook weer voor fokkers van pups. Ik geef hier de regel aan: vertrouw je eigen gevoel en let op de ogen van de hond. Daar kan je al veel bij voelen of de hond ook bij je past.

Veel mensen denken dat herplaatsers alle ellende van het ene huis meeneemt naar het andere. Dit is gelukkig zelden waar. Het is niet de mens die een tweede kans voor honden biedt, maar de mens die een tweede kans moet verdienen bij de hond.

De staat waarin je hond zich bevindt kan zo verschillend zijn. Honden die in beslag genomen zijn door verwaarlozing zullen in een slechtere staat zijn dan honden die afgestaan worden door een persoonlijke reden zoals een scheiding. Honden die uit het asiel komen zijn wel altijd gevaccineerd.

Waarom zou je dit ook aanraden aan anderen?

K: De meeste honden zijn slachtoffers van domme mensen en kunnen hier dan ook niets aan doen. Mensen weten vaak niet hoe ze met een hond moeten omgaan en missen belangrijke signalen waardoor de dingen fout lopen. Veel honden moeten weg door persoonlijke zaken zoals een verhuis, scheiding, meer werk enzoverder. Met een herplaatser krijg je een sterkere band, omdat ze weten dat ze het nu goed hebben. Dat is 1 van de grootste redenen waarom je een tweede kans voor honden moet geven.

Onze herplaatsers komen ook wel los binnen een week, misschien wel omdat wij een roedel hebben en een hond weet dat een roedel altijd bij elkaar blijft.

Het allerbelangrijkste bij het kiezen is DE KLIK.

Wanneer je deze hebt, dan weet je dat het goed zit. Ik heb een aantal keren ook een oude en zieke hond van het asiel geadopteerd, zodat deze niet moest overlijden in het asiel.

Nog een laatste poging tot overtuiging?

K: Ik neem aan dat de foto’s voor zich spreken. Iedereen gelukkig en heel veel verliefde blikken! Wie wil dat nou niet?

Tweede kans voor honden 3

Lees ook:

 

DELEN
Vorig artikelPodenco (ibicenco)
Volgend artikelGriffon de Brussels