Home Tips & Tricks Opvoeding Staart jagen: Waarom je hond dit doet

Staart jagen: Waarom je hond dit doet

6388
DELEN
honden staart jagen

We lachen allemaal als we onze hond bezig zien met het staart jagen. Ze draaien snelle rondjes en proberen daarbij hun staart zo snel mogelijk te pakken te krijgen. Het ziet er allemaal heel grappig uit maar waarom doen honden dit eigenlijk? En, kan dit gedrag kwaad?

2 redenen waarom je hond zal staart jagen

We kunnen de honden in 2 groepen staartjagers indelen. De groep met jonge honden en pups en dan de groep met honden die last hebben van stress. Van de laatste groep kunnen we dit ook stereotyp gedrag gaan noemen.

1)    Jonge honden en pups gaan vaak rennen en spelen met alles wat beweegt. Hun staart is in deze periode een zeer enthousiaste wapper waardoor dit een heel leuk spelletje is om er achterna te gaan. In deze periode is dit natuurlijk zeer onschuldig. Toch moeten we dit gedrag niet gaan aanmoedigen. We kunnen beter onze pup afleiden en een ander spel aanbieden. Zo leren ze het gedrag niet verder aan. Wanneer je hond al ouder is en dit spelletje is blijven doen, dan is het niet meer zo gemakkelijk om dit af te leren.

2)    Oudere honden kunnen die doen uit stress. Hierbij moet je uiteraard wel ingrijpen!  Dit gedrag komt vaak voor bij honden die zich hard vervelen en beperkt zijn in vrijheid en beweging. Achter hun staart jagen is dan ook een manier om deze spanning en verveling van hun af te werken. Bovendien is dit een verslavend spelletje.

Opgelet: Wanneer je hond dit gedrag heeft aangeleerd, kan hij dit ook vertonen op momenten dat hij zich niet verveelt. Hij hoeft dus geen stress te hebben om dit gedrag aan te nemen. Hij heeft namelijk geleerd dat dit hij hierbij een goed gevoel krijgt en heeft dus een motivatie om dit nog te doen.

Het kan zo erg worden dat hij een hele dag rondjes draait!

Afleren van het staartjagen

Wanneer je hond rondjes draait wacht je even geduldig af. Er is altijd een moment dat hij kort even aanhoud of ergens anders op focust. Wanneer je hond dus niet meer aan het jagen is vraag je zijn aandacht. Geef hem een alternatief spel waar hij zich mee kan bezighouden. Zo zal hij niet weer opnieuw gaan jagen.

Probeer te achterhalen waarom je hond stress heeft. Zo kan je deze stress wegnemen of afbouwen en voorkom je dat hij verder achter zijn staart gaat jagen.

Wanneer het puur uit verveling is kan je beter uitkijken naar gepaste hondenspeeltjes waar je snacks in kan verstoppen. Laat je hond hiermee spelen. Hij zal gemotiveerd worden om het eten eruit te krijgen en zo het staartjagen vergeten.

Wanneer je hond echt al een lange tijd dit gedrag aanneemt en je krijgt het niet afgeleerd. Neem dan best contact op met een gedragstherapeut.

 Hoe eerder je hond dit afleert, hoe beter het zal verlopen!

 

DELEN
Vorig artikelShih Tzu
Volgend artikel10 redenen voor het houden van een hond