Home Tips & Tricks Opvoeding Reis met je hond? Of toch een pension?

Reis met je hond? Of toch een pension?

2288
DELEN
reis huisdier
reis huisdier

Iedere zomer start met dezelfde vraag. Ik ga op reis maar wat met mijn hond?

Iedereen is aan een vakantie toe maar met een huisdier is reizen niet altijd even evident. Lees hieronder onze tips hoe je toch een reis kan boeken en wat je daarbij met je hond kan doen.

Op reis met je hond

Het lijkt niet altijd een evidente keuze of een echt ideale oplossing maar je kan ook reizen met je hond. Tenslotte horen honden tegenwoordig ook bij het gezin en kan een vakantie met honden ook superleuk worden met hun gezelschap. Konijnen en katten blijven nog graag thuis, maar een hond kan een perfect reisgezel zijn, wanneer je natuurlijk niet naar tropische oorden vertrekt.

Afhankelijk van waar je naartoe reist, kan je beslissen om je trouwe viervoeter mee te nemen. Vraag steeds na in het hotel of B&B, of dat honden ook echt toegelaten zijn. Sommige hotels zijn zelf doggy proof en plaatsen ook een verassing klaar in de kamer. Dit kan een eigen pot met water en snoep zijn of een welkom geschenkje. Steeds meer, wordt er rekening gehouden met het nieuwe gezelschap op reis.

Wanneer je je hond mee neemt op reis denk je ook best aan volgende punten:

  1. Een Eu paspoort voor je hond
  2. Tijdig plaatsen van de nodige vaccinaties. Vraag deze na bij je dierenarts
  3. Volg de regels van ieder land. Neem hiervoor contact op met de ambassade en vraag na waar ja zoal moet op letten
  4. Let op het welzijn van je hond tijdens de rit. Als je hond vaak last heeft van misselijkheid of wagen ziek is kan je een autoreis toch beter vermijden
  5. Let op de veiligheid tijdens de rit. Je hond mag niet los zitten. Hiervoor kan je best zo goed mogelijk proberen om je hond vast te klikken met een hondengordel
  6. Zorg voor voldoende water onderweg. Neem een reis waterfles mee voor je viervoeter of zorg voor een stopplaats waar je even de waterkom kan plaatsen
  7. Scherm je hond goed af tegen de zon want ook zij kunnen hier last van hebben
  8. Leef de huisregels van je verblijf na. Neem hiervoor contact op met de baliebediende of uitbater.

Zorg voor een oppas voor je hond

Wie zijn hond niet kan meenemen op reis kan contact opnemen voor een oppas. Op heden zijn hier verschillende instanties voor te vinden. Hier heb je de keuze of dat iemand naar je huis mag komen of je kan verkiezen om je hond toch te verplaatsen naar de oppas thuis.

Hierbij kunnen we aanraden om contact op te nemen met deze instantie en de oppas enkele malen op bezoek te laten komen. Doe dit zeker enkele malen voor dat je op reis vertrekt. Zo kan je hond reeds wennen aan de oppas en kan een band ontstaan zodat u zorgeloos kan vertrekken.

Wie geen beroep wenst te doen op een instantie waarbij een nieuwe personen kan ook heel eenvoudig familie, buren of vrienden vragen. Maak bij iedere oppas (ook wanneer het familie is), goede afspraken. Zo vermijd je extra zorgen en kan je de oppas informeren over allerlei nodige punten zoals:

  1. Eetgewoontes
  2. Gedrag
  3. Gewoontes
  4. Voorraad voer
  5. Waar de voerbakken staan
  6. Warme dagen en afkoelingsmogelijkheden
  7. Verzorging
  8. Gegevens dierenarts voor nood
  9. Wie te bereiken bij noodgeval
  10. Eventueel beloningen

Een pension voor honden

Wie zijn hond niet meeneemt op reis en liever niet laat verzorgen door een oppas, kan nog beroep doen op een pension voor honden. Hier kan je je hond voor de tijd van je vakantie binnenbrengen. (Uiteraard enkel op afspraak en na eerste bezoek en kennismaking.)

Iedere hond krijgt een eigen hok, voer en verzorging. We kunnen het vaak ook vergelijken als een weekje vakantie voor je hond. De meeste pensions zijn als een SPA waar je hond verblijft. Er wordt goed voor hen gezorgd en ze krijgen daarnaast ook genoeg tijd om te spelen, te wandelen en te knuffelen met de uitbaters.

Een goed pension is vaak erkend door de dienst Dierenwelzijn. Ook op hen website kan je een overzicht terugvinden van alle erkende pensions.

Wie een erkenning heeft kan je volgende zeker garanderen:

  1. Iedere plaats is groot genoeg en veilig genoeg
  2. Alles is stevig
  3. Er is voldoende beschutting
  4. Goede verzorging
  5. Goede hygiëne
  6. Aanwezigheid van brandalarm
  7. Voederopslag is in orde
  8. Er is een contract tussen pension en vaste dierenarts voor controle

Wie nadenkt over een pension, raden wij aan om zeker eerst even een bezoek te brengen. Het is belangrijk dat je je hond kan achterlaten op een plaats waar je een goed gevoel hebt en je je geen zorgen hoeft te maken. Daarnaast moet je ook de omstandigheden kunnen zien om te weten dat je huisdier in goede handen is en als hij of zij zich laat verwennen zonder ruzie te maken met nog andere honden die daar verblijven.

Geef je hond een gekend kledingstuk van de baasjes en een gekend speelgoed of favoriet dekentje wanneer hij of zij gaat logeren in het pension. Dit maakt het voor hen ook gemakkelijker om zich er thuis te voelen gedurende deze vakantieperiode.

Contract

Voor ieder verblijf krijg je een verblijfscontract voor je hond. Daarop kan je alle gewoontes, gedrag en vragen opgeven die je nog wenst mee te delen. Het is een soort infofiche voor de personen die je hond zullen verzorgen gedurende de vakantieperiode.

Op deze manier kunnen zij een goede verzorging aanbieden en je huisdier nog meer thuis laten voelen. Vul op deze infofiche ook zeker de contactgegevens in van jezelf maar ook wie ze kunnen bereiken in uiterste nood. (Vrienden of familie die in de buurt wonen)

Iedere hond die naar een pension gaat, moet zeker gezond zijn en e nodige vaccinaties gekregen hebben zoals bijvoorbeeld: De Kennelhoest. Vraag hiervoor raad aan je dierenarts. Laat ook steeds het vaccinatieboekje achter in het pension. Zo is iedereen op de hoogte en zijn de nodige medische gegevens beschikbaar indien nodig.

Nodige vaccinaties voor een reis met je hond

Iedere hond heeft de nodige vaccinaties nodig om te reizen of naar een pension te kunnen vertrekken.

Voor de hond kan je volgende inentingen aanvragen:

  • Carré,
  • Parvovirose,
  • Hepatitis,
  • Bordetellose,
  • Kennelhoest of gekend als Influenza
DELEN
Vorig artikelKomondor
Volgend artikelWanneer ben je klaar voor een hond ?