Home Tips & Tricks Opvoeding De natuurlijke positie van je hond in de roedel

De natuurlijke positie van je hond in de roedel

3082
DELEN
Positie van je hond in een roedel

In de natuur zijn er drie posities binnen een roedel honden. (Voorop-middenin-achterop) Iedere hond zal automatisch zijn natuurlijke positie innemen. De zwakkere honden komen steeds achterin terecht en de meer dominante honden in het midden. De roedelleiders lopen steeds vooraan en iedere natuurlijke positie heeft een eigen functie binnen het roedel.

Lees ook:

Samenwerken van de natuurlijke positie:

Alle drie posities werken hard samen om voedsel en water te zoeken, en beschermen de roedel tegen allerlei gevaar. De honden voorop bepalen de richting en de bescherming van het roedel. Vaak is er 1 hond de echte leider. Deze gaat dan voorop. De honden achterin moeten opletten dat er geen gevaar komt van achteren en het is hun taak om iedereen te waarschuwen.
De honden in het midden zijn tussenschakels, die zorgen voor het contact tussen de voor- en achterkant. Maar zij zijn ook de bemiddelaars. Zij zorgen ervoor wanneer de honden achterin angstig worden maar er vooraan nog een rustige energie is dat deze kalme energie ook in de roedel blijft. Dit geldt ook in de andere richting. Indien er gevaar is zullen ze deze doorgeven naar voor en zal de leider de groep omkeren om het gevaar te bestrijden.

Omdat er een vaste hiërarchie is binnen de roedel en de honden via een energie met elkaar communiceren, functioneert de hele roedel als een sterke eenheid. Iedere hond kent zijn natuurlijk positie in deze roedel en daar wordt niet in gezeurd. Een hond die van nature een plaatsje achterin de roedel zoekt, zal niet proberen naar het midden of naar voren te lopen, en een hond die vooraan loopt zal die positie niet opgeven zonder daartoe gedwongen te worden door een andere hond. Dit gebeurd alleen maar als de roedelleider onevenwichtig wordt en vervangen moet worden.

Natuurlijke positie herkennen en innemen:

Als hondenbaas en hondenliefhebber zijn wij verplicht uit te zoeken welke natuurlijke positie onze hond inneemt. Dit doen we door op zijn lichaamstaal en energie te letten. Daaruit kunnen wij uitmaken welke plaats hij zou innemen. Daarnaast moeten wijzelf ook onze plaats als roedelleider opeisen zonder de positie van je hond te verplaatsen binnen deze roedel. Honden tonen elkaar veel respect en ook wij moeten dit aannemen.

Indien we dit willen veranderen gaan we in tegen de natuur van onze hond en kunnen we hem ontregelen en uit zijn evenwicht halenOver het algemeen zijn honden niet geboren als roedelleider en als wij deze positie op de juiste manier innemen zal de hond ook nooit proberen om de leiding over te nemen. Een hond is namelijk gefokt om mensen te dienen.

Zoek uit welke natuurlijke positie jou hond heeft. Werk de natuur niet tegen en je zal meer plezier met je hond beleven.

 

 

DELEN
Vorig artikelAidi
Volgend artikelBostonterriër