Home Tips & Tricks Opvoeding Honden en hun karakter

Honden en hun karakter

10551
DELEN
Honden en hun karakter

Iedere hond heeft een eigen karakter. Toch wordt het grootste deel van zijn karakter en kenmerken bepaald door zijn ras. Ieder hondenras heeft zijn eigen specifieke wensen waar hij naar smacht om voldaan te worden. Indien wij als baas van deze trouwe honden en hun karakter, al hun wensen zo goed mogelijk invullen, zullen wij ze pas echt gelukkig zijn.

Om jullie alvast hierbij een goede aanzet te geven, hebben wij enkele hondenrassen en hun kenmerk / karakter op een rij gezet.

Honden en hun karakter

Iedere hond heeft behoefte aan speeltijd en aandacht van zijn baasje. Het ene ras heeft hier al wat meer behoefte aan dan een ander. Sommige hondenrassen kunnen zelf heel zelfstandig en alleen zijn, terwijl andere echt moeite hebben om een dag zonder hun baasje te blijven.

Niet alleen speeltijd en aandacht is belangrijk maar ook beweging kan een groot deel van het karakter bespelen en je hond tot rust brengen. Ook hier verschilt dit tussen vele hondenrassen. De ene hond zal al wat meer beweging nodig hebben dan een ander en ook de grootte en energie van je hond zal hier heel veel bepalen.

Zo zie je dat honden en hun karakter heel hard verschillend kan zijn en je best weet hoe dit voor jou hond in elkaar zit.

Overzicht van enkele honden en hun karakter

De Golden Retriever

Golden Retriever

De Golden Retriever hond is een echte gezinshond. Hij houdt van knuffelen en veel aandacht. Hij is zeer sociaal, makkelijk trainbaar en aanhankelijk. Van nature uit is hij wel een jachthond en heeft daardoor wel nood aan veel beweging. Bovendien is hij een echte waterrat.

 

 

Tip aan de baasjes: Zorg voor voldoende afwisseling in de beweging.

Speel spelletjes, ga eens lopen of zwemmen. Zorg ervoor dat het een uitdaging blijft.

Deze langharige honden vragen ook best veel borstelwerk, maar geen paniek. Hij vind dit best leuk. Hij kan zo een borsteluurtje wel verdragen daar hij dan zeer dicht bij zijn baasje kan kruipen en alle aandacht steelt.

De Berner Sennen

Berner Sennen

Deze hond vind het superfijn om bij zijn baasjes te zijn. Toch kan hij ook prima enkele uren alleen vertoeven. Hij is zelfstandig en toch aanhankelijk. Daarnaast is dit ook best een eigenwijze hond. Daarom is het bij de Berner Sennen van groot belang een duidelijke grens te trekken.

Deze grote hond vraagt toch enkele bewegingsmomenten per dag.

Opgelet: bij dit ras is het gewrichtsprobleem wel gekend.

Er moet voldoende beweging zijn maar als baasje van deze grote trouwe vriend moet je dus opletten welke beweging je hond geeft.

Stippel samen met je dierenarts een mooi bewegingsprogramma uit en je zal zien dat je uren samen kan genieten van allerlei verschillende spelen en sporten.

Ook deze hond heeft een lange vacht dat veel borstelwerk vraagt. Een rondje met de stofzuiger zal bij deze hond ook best eens voordoen.

De Chihuahua

Chihuahua

Is gekend als een echte gezelschapshond omdat hij zeer aanhankelijk is en liefst geen dag zonder zijn baasje vertoeft. Dit ras heeft nood aan vele uren samen zijn. Daar deze kleine hond zeer op zijn baasje gesteld is, is het aan te raden om deze hond goed op te voeden en veel te socialiseren. Alleen zo zal hij het goed doen met andere honden en andere mensen.

Deze kleine hond kan zich stoerder voordoen dan hij is.

Omdat de Chihuahua een heel kleine hond is zijn enkele korte wandelingen meer dan genoeg als beweging. Maar ook een goede speelbeurt zal hij best leuk vinden.

De verzorging van de vacht hangt af of je deze kleine vriend met lang of kort haar aankoopt. Een lange vacht vraagt natuurlijk wat kamwerk maar door zijn omvang gaat dit vrij snel.

De Duitse herder

Duitse herder

Deze hond is zeer slim en heel gemakkelijk trainbaar. Hij is zeer op zijn baasje gericht en hij werkt zeer graag voor zijn beloning. Hij kan best enkele uren alleen zijn, maar wanneer je als baasje thuiskomt zal hij je uiterst graag begroeten.

Beweging is zeer belangrijk voor de Duitse herder. Toch wel enkele uren per dag. Dit kan bestaan uit een grote wandeling, grote vrije loop op een plein, wat spelletjes en vooral training.

Tip: Hij heeft zowel een fysieke als geestelijke uitdaging nodig.

Geef hem een mengeling van beide en je zal een zeer gelukkige hond voor je hebben.

Dit ras vraagt wel een consequente opvoeding. Omdat hij zeer gemakkelijk zaken opneemt, zou hij ook snel dingen de éénmalige zaken opnemen. Neem de leiding zeker goed op je, daar houdt hij van. Daarnaast is hij supersociaal.

Deze hond heeft een kleine borsteling nodig, verder vooral aandacht aan training.

De boxer

Boxer

De boxer is een zeer aanhankelijke en toegewijde hond voor zijn gezin. Hij heeft dan ook heel graag iedereen rond hem. Hij is zeer volgzaam en tegelijk de clown van de dag. Hij kan rap verstrooid zijn door alles rondom hem. Vraag en geef voldoende aandacht en je zal deze hond gemakkelijk kunnen trainen.

Hij is van nature best goed gespierd en heeft dus ook nood aan fysieke uitdaging. Geef deze hond een aantal uren beweging per dag om hem echt gelukkig te maken.

Populair spel bij boxers: springen en rennen.

Deze hond heeft een korte vacht waardoor borstelwerk geen tijd van je zal vragen. Daarvoor zal deze lieve hond je aandacht op spelen opeisen.

Wil je nog meer over honden en hun karakter ontdekken?

Dat kan via onze hondenrassen pagina

 

DELEN
Vorig artikelSchipperke
Volgend artikelTop 5 hondengeschenken