Home Tips & Tricks Opvoeding Geheugen van een hond: wat hij zich kan herinneren

Geheugen van een hond: wat hij zich kan herinneren

10301
DELEN
Wat een hond zich kan herinneren

Je moet als hondenbaas en liefhebber inzicht hebben van de manier waarop het geheugen van een hond functioneert. Honden leven enkel in het heden en dit maakt dat ze zeer goed te trainen zijn. Hoewel de wetenschap hier wat schaars is, weten we wel dat honden anders met tijd en geheugen omgaat dan wij mensen. Een hond kan niet zoals wij in het verleden kijken of naar de toekomst uitkijken. Soms lijkt het prettig om dingen te herinneren of om naar iets te verlangen wat in de toekomst zal gebeuren. Toch lijden wij als mens hieronder in de vorm van ongerustheid, spijt, angst, stress, verdriet en schuldgevoelens.

Lees ook volgende artikelen:

20 seconden geheugen:

Iedereen kijkt raar en ongelovig wanneer ze horen dat een hond enkel maar weet wat er de laatste 20 seconden is gebeurd. Een hond kan zich niet langer kan herinneren. We gebruiken vaak het tegenargument: “Als ik zijn speeltje weggooi en hij brengt het mij terug dan herinnert hij zich wel goed wat hij moet doen”. Dit heeft echter niets met de hersenfuncties of herinneringen van je hond te maken. Honden zijn zo gefokt om commando’s op te volgen en hierop te reageren. Ze hebben een natuurlijk instinct die wilt dat ze de mensen helpen en dienen. Dit Instinctief gedrag zorgt ervoor dat je hond weet wat hij moet doen wanneer je hem het commando zoek of apport opgeeft. Hij gaat dit commando associëren. Een hond zal niet, zoals jij kunnen herinneren hoe  je hem geleerd hebt om te zoeken. Hij zal het commando associëren met wat hij moet doen.

Herinneringen en associatie zijn twee verschillende zaken.

Associatie in twee richtingen:

Associaties kunnen zowel positief als negatief uitvallen. Indien een hond een trauma heeft opgelopen in de auto op weg naar De dierenarts, kan die hond wel eens bang blijven om in die auto te stappen. Dit is niet omdat hij zich herinnert wat er is gebeurd. De hond gaat een auto associëren met een onveilig of een onprettig gevoel. Omdat honden in het heden leven maakt het je wel gemakkelijk om de auto terug te associëren met iets positiefs.  Bijvoorbeeld door naar een leuke plaats te rijden en de hond uit te laten. Of door stap voor stap je hond terug te laten wennen aan de auto en hem te belonen wanneer hij flink meegaat of zelf in de auto stapt.

opgelet, doe dit niet met voeding om reisziekte te vermijden. Beloon je hond niet wanneer hij angstig aan het rillen is. Geef je hond de tijd om rustig te worden en neem hiervoor voldoende tijd