Home Tips & Tricks Opvoeding Eikels zijn giftig voor je hond… Wees voorzichtig

Eikels zijn giftig voor je hond… Wees voorzichtig

3329
DELEN
eikels hond

De herfst is volop in aantocht en de eikels vallen stillen van de bomen. Ze bedekken een heel stuk van de stoepen en weides en het is soms een parcour om erdoor te geraken.

Toch vinden honden het heel erg leuk om hieraan te snuffelen en hierin te spelen. Ze rollen zich letterlijk ertussen en sommige knagen met hartelust op 1 van hen. Hier moet men toch opletten want, eikels bevatten een heel erg giftige stof.

Eikels bevatten een giftige stof

Niet iedereen staat erbij stil of heeft weet dat eikels zo gevaarlijk kunnen zijn wanneer je hond erop kauwt of deze zelf opeet. Maar hoe komt het dan dat deze eikels zo giftig zijn?

In alle bladeren van de eikenbomen zit er een stof: tannine genaamd. Ook wel gekend als looizuur. Wanneer je hond deze stof binnen haalt, krijgt hij hevige buikpijn, diarree en kan hij zelf gaan braken. Wanneer je hier niet op tijd bij bent, kan je hond zelf nierfalen krijgen en wanneer het heel drastisch wordt, kan hij ook doodgaan.

Het is dus oppassen geblazen! Hou je hond goed in de gaten tijdens de komende herfstwandelingen.

Niet enkel tannine is gevaarlijk

Niet enkel de giftige stof ik de eikels is gevaarlijk voor je hond. Ze kunnen ook zorgen voor een verstopping van de darmen en ook het darmvlies kan hierdoor gaan irriteren. De schil van de eikel doet hier dan ook niet veel goed aan.

Zeg neen tegen eikels maar ja kastanjes en dennenappels?

Hier mag je hond best wel op knagen. Kastanjes en dennenappels bevatten geen giftige stoffen en dat zorgt niet meteen voor grote zorgen bij het knagen. Toch is het opletten geblazen dat je hond deze ook niet inslikt. Inslikken kan terug tot verstopping zorgen of zelf verwijdering via een chirurgische ingreep. En dat willen we toch wel vermijden.

Laat je hond in de herfst niet te vaak alleen spelen en hou hem steeds goed in de gaten tijdens de herfstwandeling. Geef je hond liever een grote tak voor het dragen en spelen, dat is net iets gezonder.

Originele en natuurlijke beloning

Wie zijn hond toch met iets zeer natuurlijk en origineel wenst te belonen, kan dit doen met een olijftak. Deze takken worden verkocht in een dierenspeciaalzaak en bevatten zelf goede stoffen voor je hond.

Zo heeft je hond uren knaagplezier en haalt hij goede mineralen naar binnen. Ze zijn er gek van. En knagen mag!

Wie liever geen takken geeft, kan zich ook richten op een herten of buffelgewei. Deze natuurlijke snacks blijven zeer lang meegaan en zorgen voor uren knaagplezier voor je trouwe viervoeter.

Lees ook:

DELEN
Vorig artikelWanneer ben je klaar voor een hond ?
Volgend artikelHavanezer