Home Tips & Tricks Opvoeding Belonen of straffen? Hoe zal je hond het best luisteren?

Belonen of straffen? Hoe zal je hond het best luisteren?

5039
DELEN
Luisteren hond

We stellen ons allemaal diezelfde vraag. Belonen of straffen? Beiden zijn effectief voor de opvoeding van je hond. Maar het gaat hierbij niet over hoe we een hond iets leren. De manier waarop is belangrijk om de basis te vormen van de relatie met je hond. Ook het karakter kan hierdoor gevormd worden.

Vroeger werden honden meer getraind zoals in de militaire basis. Dat ging vaak gepaard met een strakke hand. Op het heden ligt de nadruk veel minder op ‘het breken’ van je hond. Meer en meer gaan mensen hun honden trainen op basis van belonen. De training heeft geduld nodig maar zal je hond niet kwetsen of traumatiseren. In plaats daarvan gaan we onze hond belonen met snoepjes en enthousiasme.

Lees ook volgende artikels:

Waarom?

De reden dat we deze aanpak veranderd hebben is omdat we onze hond een zacht karakter willen geven. We gaan ervoor zorgen dat onze hond kindvriendelijk is. Door een positieve aanpak zal onze hond goede manieren leren en zal dit ook onze band met de hond versterken.

Toch moeten we opletten! Straffen is niet gelijk aan consequent handelen. Wanneer onze hond iets fout doet moeten we dit ook wel tijdig durven corrigeren. Af en toe ons stem verheffen is niet traumatisch en moet op het juiste moment ook gebruikt worden.

Iedere training heeft bijsturing nodig. Maar laten we ons vooral concentreren op het belonen van het goede. Dat lijkt ons de beste weg!

Lees ook het artikel over vernielzucht.