Home Tips & Tricks Opvoeding Begeleiden en voorbereiden van een blinde of dove hond

Begeleiden en voorbereiden van een blinde of dove hond

2677
DELEN

Wanneer we een dove hond of een blinde hond hebben kan je maar beter recht voor hen gaan staan. Zo weten ze dat je er bent, kunnen ze je toch ‘zien’. Dit is heel belangrijk. Zo voelen ze zich meer op hen gemak waardoor ze minder snel uitvallen wanneer je naast hen gaat zitten. Wanneer je plots gewoon via hun zij tevoorschijn komt, kan dit een schrikreactie geven doordat ze zich bedreigd voelen. Laat hen dus eerst kennis met je maken, ga recht voor hen staan en ‘meld je aan’.

Vergeet niet dat een hond met een handicap een zekere schrik kan verkrijgen voor zaken waar hij vroeger niet bang voor was.

Enkele tips voor het begeleiden en voorbereiden van een blinde of dove hond:

  • Leer je hond zijn commando zowel op stem als op gebaar. Wanneer je je hond laat zitten of liggen met een commando “Zit”, “Lig”, dan maak je daar best nog een gebaar bij. Voor ieder commando neem je een ander gebaar zodat ze dit ook op zicht kunnen onderscheiden. Wanneer 1 functie zoals zicht of gehoor wegvalt hebben ze nog steeds iets om op terug te vallen en daarbij te weten wat je van hen wenst.
  • Laat in je huis zoveel mogelijk meubels en andere zaken op een vaste plaats staan. Verhuis deze niet teveel. Dit zorgt ervoor dat je hond ook zonder zicht steeds zijn weg zal kennen in huis en dat zal zich lonen wanneer hij later blind of doof wordt.
  • Je kan op bepaalde plaatsen gekleurde belletjes hangen. Dat om je hond te laten oriënteren. Kleuren voor zicht en het belletje voor het geluid. Dit zal je hond vaste plaatsen aanleren waardoor hij zijn weg goed zal vinden wanneer hij blind of droof is.
  • Allerbelangrijkste: geef je hond vertrouwen en zelfvertrouwen. Dit zal heel belangrijk zijn voor later. Wanneer en functie zoals zicht of gehoor wegvalt kan dit voor een zekere schrik zorgen.
DELEN
Vorig artikelWie is Cesar Millan en hoe gaat hij tewerk?
Volgend artikelMopshond