Home Tips & Tricks Opvoeding Als kat en hond samenleven

Als kat en hond samenleven

2645
DELEN
kat en hond

Katten en honden zijn heel verschillende diersoorten en begrijpen elkaar niet altijd even goed doordat ze een ander karakter hebben en anders communiceren. Toch is het mogelijk om als kat en hond samen te leven. Sterker nog. Ze kunnen beste vrienden worden.

Als kat en hond van jongs af aan bij elkaar opgroeien en al heel vroeg kennismaken kunnen ze aan veel zaken wennen. De beste periode hiervoor is hun socialisatie periode. Wanneer je kat of hond ouder is, kan dit wat moeilijker verlopen.

Lees ook het artikel over de natuurlijke positie van je hond in een roedel

mogelijke moeilijkheden bij kat en hond:

  • Verschillende communicatie, lichaamstaal
  • Jachtinstinct
  • Gevoel van bedreiging
  • Ontmoeting
  • Gewenning

Verschillende communicatie:

Katten en honden spreken een verschillende lichaamstaal. Dit kan voor misverstanden zorgen waardoor het lijkt dat ze het niet goed met elkaar vinden. Een voorbeeld hiervan: Een kat met een opgeheven staart is eigenlijk op zijn gemak en ontspannen, terwijl een hond dan eerder dominantie of spanning gaat uitstralen.

Jachtinstinct:

Een wegrennende kat is voor de hond een goede stimulans van zijn jachtinstinct. Honden hebben van nature de drang om achter snel bewegende voorwerpen en vooral dieren aan te rennen. Doordat katten dan ook harder gaan lopen wordt deze jachtinstinct nog eens beloond. Indien de kat zou stoppen en uithalen naar de hond, zou dit snel kunnen stoppen.

Bedreiging:

Wanneer er een nieuwkomer is in huis dan zal de hond wel snuffelen en aantonen dat dit zijn huis is. Toch voelt de hond zich minder snel bedreigd hierdoor dan een kat. Een kat voelt zich veel eerder bedreigd en onzeker door veranderen in haar territorium. Daarom gaat een kat ook vaak op een hoge plaats liggen om zo op hun gemak te zijn en zekerder te voelen. Hoe zekerder de kat is hoe minder ze zal blazen naar de hond en hoe sneller ze zullen gewend raken aan elkaar.

Ontmoeting:

Laat de eerste ontmoeting rustig verlopen. Het is belangrijk dat de kat een mogelijkheid heeft om iets hoger te gaan liggen waar de hond niet aankan zodat ze rust kan opzoeken wanneer ze dit wil. Een pup zal sneller wennen aan de kat dan een volwassen hond.

Neem je hond indien aan de leiband bij de eerste kennismaking dat hij niet te enthousiast of hevig reageert. Probeer beiden af te leiden met iets lekkers of een speeltje. Beloon kat en hond als ze zich rustig gedragen.

Gewenning:

Geef niet te snel op en geef hen vooral veel tijd om aan elkaar te wennen. Dwing hen niet om samen te zijn. Je zal zien na enige tijd zoeken ze elkaar zelf op of gaan ze elk hun eigen weg. Dit kan enkele dagen duren, soms ook weken maar ze hebben er alle belang bij dat je geduldig bent.
Als er toch nog problemen zijn waar je geen raad meer weet, contacteer dan ook eens uw dierenarts.