Home Tips & Tricks Opvoeding 10 tips voor een zindelijkheidstraining

10 tips voor een zindelijkheidstraining

2898
DELEN
zindelijkheid_hond

Iedereen kent het wel. We willen graag een pup maar zien tegen de zindelijkheidstraining op. Of we hebben een pup in huis gehaald en krijgen hem maar niet zindelijk. Zindelijkheidstraining is op zich best wel gemakkelijk en hoeft ook niet langer dan enkele weken te duren. Met veel geluk kan dit zelfs in in enkele dagen al lukken. Het is hierbij belangrijk dat je dit rustig aanpakt en niet gaat roepen wanneer je hond een ‘ongelukje’ heeft. Neem het moederinstinct over van een hond, maak de plaats terug schoon en geurloos en begeleid je pup naar de juiste plaats.

Om je te helpen bij de zindelijkheidstraining van je hond hebben we enkele stappen opgesomd.

10 tips voor de zindelijkheidstraining:

  1. De eerste stappen worden bij de fokker gezet. Dit door een propere slaap en loopplaats met voldoende ruimte voor je pup. Let erop als je een pup koopt hoe zijn verblijfplaats eruit ziet. Bij een vuile plek kunnen ziektes meegenomen worden maar maakt het ook de zindelijkheidstraining een stuk moeilijker.
  2. Kies thuis een vaste plaats waar je met je pup naartoe gaat om zijn behoefte doen. Deze plaats zorgt ervoor dat je hond weet waar hij naartoe moet. Voor kleine honden en mensen op een appartement kan je een binnentoilet voor honden gebruiken. Dit zijn een soort matten waar je een vorm van pamper op kan leggen.
  3. Indien je pup de weg niet vindt naar de plaats voor zijn behoefte te doen kan je een puppy spray gebruiken om hem naar deze plaats te lokken. Dit is een soort aanduiding voor je hond.
  4. Zet je pup voldoende en op regelmatige tijdstippen buiten om ongelukjes te voorkomen. Begin om het uur, daarna op vaste tijdstippen zoals na het eten, na het slapen, … .
  5. Let op het gedrag van je hond. Indien je hond vaste rondjes loopt en hierbij goed snuffelt is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Neem hem snel op of lok hem naar de juiste plaats hiervoor.
  6. Indien je minder tijd hebt kun je je hond in een bench stoppen. Een hond houdt zo lang mogelijk zijn slaapplaats proper waardoor hij leert in te houden. Laat je hond niet te lang in de bench om te voorkomen dat het te laat is.
  7. Zorg voor een plasroutine. Dit wil zeggen dat je zorgt voor een vaste routine tijdens het plassen. Lijn je pup in het begin aan, ga naar de plaats voor zijn behoefte en geef hem 1 tot 2 minuten tijd om te plassen. Daarna kan je even met hem spelen zodat hij in de toekomst weet dat als hij snel gaat plassen daarna een speelronde heeft.
  8. Geef je hond een commando voor het plassen.
  9. Beloon je hond wanneer hij het goed gedaan heeft. Je zal zien dat dit je hond stimuleert om zijn behoefte op de juiste plaats te doen.
  10. Toch een ongelukje? Reageer er niet teveel op. Beter gewoon de plaats proper maken en zorgen dat de geur weg is dan dat je gaat roepen en kwaad maken op je hond. Door kwaad te worden geef je aandacht en aandacht is een stimulans. Zet je hond toch even buiten of op de behoefte plaats.

Wordt je hond toch niet zindelijk?

Dit kan evengoed een medisch of een mentaal probleem zijn.