Home Tips & Tricks Adoptie van een hond helpt tegen je depressie

Adoptie van een hond helpt tegen je depressie

2609
DELEN

We kennen allemaal de stelling dat een hond houden, je gelukkig maakt. Maar er zijn zelfs verdere studies. Nu blijkt dat een adoptie van een hond zou helpen tegen je depressie. Een viervoeter in huis nemen zou dus een groot effect moeten hebben op de geestelijke gezondheid, en meer dan je denkt.

Onderzoek naar adoptie

Volgens de studie kan het adopteren van een huisdier een grote steun bieden aan mensen die lijden aan een depressie. Mensen die antidepressiva nemen, maar de toestand niet verbeterd, kunnen beter even nadenken over het houden van een hond. Uit onderzoek bleek (na ongeveer 80 deelnames) dat de effecten van de antidepressiva versterkt werden, wanneer deze personen uiteindelijk toch een viervoeter in huis namen.

Er werden 80 deelnames gevraagd waarvan 33 mensen bereid waren zich hiervoor ten volle over te geven. Hierbij kozen 20 mensen voor een houden van een hond. De studie werd doorgenomen en geëvalueerd gedurende 12 weken. De evaluatie legde de focus vooral op de symptomen van de depressie.

Conclusie

Na 12 weken kon men een conclusie opstellen van het onderzoek. Men stelde dan vast dat 1/3de van de groep die een adoptie van een hond doorstaan hadden ook beter scoorden in de gezondheidsmeter. De depressie en de symptomen toonden meer beterschap en sommigen van hen waren ook bijna genezen verklaard.

Hierbij kunnen de onderzoekers wel meedelen dat het effect van het houden van een hond een “echt hulpmiddel” kan zijn. Zeker bij de behandeling van een depressie. Mensen die in dit onderzoek ervoor kozen om een adoptie van een hond te overwegen, ontwikkelden een sterker gevoel van affiniteit en namen kennis met het begrip vriendschap. Deze zorgde dan weer op zijn beurt voor een verbeterde gezondheid.

Kritiek op dit onderzoek

Natuurlijk is er ook heel wat kritiek op dit onderzoek. Deze studie is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de bereidheid van de mensen om een adoptie van een hond te overwegen. Maar ook de persoonlijkheid speelt een rol. Om dan maar te zwijgen over de sociale omstandigheden van alle personen.

Wijzelf geloven natuurlijk wel in de kracht en positiviteit die een hond met zich meebrengt. Die onvoorwaardelijke liefde en vriendschap die iedere slechte dag, toch steeds weer opbeuren. Wij kunnen ons dan wel achter de studie plaatsen en betuigen dat het adopteren van een hond, een positief effect heeft op je mentale gezondheid.

Meer leuke artikels over het houden van een hond?

Lees ze hier: