Home Problemen Voeding Waarom mijn hond niet wil eten

Waarom mijn hond niet wil eten

13465
DELEN
wil-niet-eten

Honden zijn eigenlijk best dol op eten. Toch zijn er enkele die hun voer toch regelmatig laten staan. We noemen deze wel eens de slechte eters onder de honden. De ene hond heeft al meer eetlust dan de andere. Dat is bij de mens ook niet anders. De een eet graag verschillende porties per dag en de andere schrokt alles binnen op 1 maal. Maar wat te doen als mijn hond niet wil eten?

Als eerste moeten we achterhalen waarom want dit kan verschillende redenen hebben.

Lees ook volgende artikels:

Waarom mijn hond niet wil eten?:

  • Ze kunnen de kluts kwijt zijn. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een vakantie waar ze in een andere omgeving zijn terecht gekomen.
  • Verandering van voeding. Honden kunnen zeer terughoudend zijn bij een verandering van spijs. Geef niet op. Vroeg of laat zal hij toch eten.
  • Een verandering in het gezinsleven en hun dagelijkse routine. Een baby die erbij gekomen is, iemand die ziek gevallen is en dus een langere periode thuis is.
  • Stress. Wanneer je hond te veel stress heeft kan dit een gevolg geven aan zijn eetpatroon.
  • Wanneer je hond wat ziek is.
  • Teveel eten hebben gedurende de hele dag.
  • Te verwend.
  • Wanneer je hond aandacht eist van je. Dit is een soort koppig gedrag om al je aandacht te verkrijgen. Ga hier best niet op in.
  • Angst om te eten.

Wat niet doen als mijn hond niet wil eten?:

Als hondenbaas moeten we natuurlijk niet meteen panikeren wanneer niet wil eten. Meestal gaat deze niet eet periode voorbij en herstelt je viervoeter vanzelf. Een hond zal zichzelf van natuur niet laten uithongeren en kan bovendien wel een langdurige tijd zonder maaltijd. Zolang je hond voldoende drinkt is er niet onmiddellijk reden tot paniek. Indien je hond echt ziek is zal hij meerdere symptomen vertonen en is het snel duidelijk wanneer je een dierenarts moet contacteren.

Toch zien wij onze hond niet graag een maaltijd overslaan. Het maakt ons wat bezorgd en daar begint vaak een volgend probleem. Door onze paniek en pogingen om de hond te doen eten, de onderzoeken dat we laten doorvoeren gaan we de hond extra stress bezorgen wat verder zorgt voor geen eetlust. We gaan hun neus voor het eten duwen om hem te laten ruiken aan zijn eten. Echter hebben honden een veel betere neus dan wij en hebben ze dit al op afstand geroken. Vaak gaan we ook proberen de hond te voeden met onze hand zodat hij toch zou eten waardoor we hem een verkeerd gedrag gaan aanleren. Dit gedrag uit zich dan dat hij niet uit zichzelf wil eten

Wat wel doen als mijn hond niet wil eten:

  • Zet zijn voerbak neer en negeer je hond. Je hoeft helemaal geen aankondiging te maken en hem toejuichen wanneer hij eet.
  • Indien je hond zijn voerbak niet leeg eet haal je na enige tijd gewoon de voerbak weg. Doe dit zonder iets te zeggen of naar je hond te kijken.
  • Biedt het eten later nog eens aan. Doe dit in dezelfde stappen als hiervoor.
  • Dring geen eten op en probeer zeker je hond niet te forceren.
  • Plaats de voederbak op een andere plaats of zelf in een nieuwe voerbak.
  • Zorg ervoor dat je hond niet gedurende de hele dag eten heeft of snoepjes krijgt zodat hij ook honger heeft wanneer het eten komt.
  • Sla gerust eens een dag over met eten. Dit kan geen kwaad en een hond zal best eten wanneer hij honger heeft.
  • Plaats nog een hond erbij zodat hij het gedrag van een ander ziet. Honden die bij elkaar lopen gaan ook sneller eten zodat ze zeker zijn van hun stuk.

Veel honden gaan niet eten omdat ze weten dat ze meer aandacht zullen verkrijgen. Door je hond zijn eten te zetten zonder aandacht aan hem te besteden kan je zijn niet eetlust doorbreken. Wanneer je hond zijn pot blijft staan dan kan hij korrel per korrel eten gedurende de hele dag door. Bied zijn eten aan op vaste momenten en maar voor enige tijd. Zo leert je hond dat hij moet eten wanneer het hem aangeboden wordt en zal hij zijn eten op den duur niet meer laten staan.

Opgelet: Er zijn ook honden die heel erg onderdanig zijn en dus niet durven eten als hun baasje erbij is.

Indien je merkt dat jouw hond echt een timide karakter heeft dan kan je hem beter even apart zetten zodat hij in alle rust kan eten. Laat hem niet te lang alleen en neem ook tijdig zijn voerbak weg indien nodig.


 

DELEN
Vorig artikelLeonberger
Volgend artikelLijnen en halsbanden om te wandelen met je hond