Home Problemen Huidziektes Schurft of Scabiës bij honden (Mijten)

Schurft of Scabiës bij honden (Mijten)

6790
DELEN
Schurft bij honden

Mijten zijn vaak niet groter dan een millimeter en horen tot de spinachtigen. Deze lastige dieren voeden zich met huidcellen die ze bij de hond afschrapen en graven zich hierdoor in de huid van de hond. Mijten graven kleine gangetjes waardoor jeuk kan ontstaan, maar naast het feit dat ze in gangetjes leven kunnen ze ook perfect over de huid rondkruipen.

De levencyclus van deze mijt is ongeveer 21 dagen en zal zonder een effectieve behandeling verder verspreiden naar andere gebieden. Deze mijt is zeer besmettelijk voor andere honden door nauw huidcontact. Daardoor worden honden die schurft hebben weggehouden van alle andere honden totdat ze geheel genezen zijn.

Je kan beter je hond snel verhelpen van deze mijt want dit is een infectieziekte die zowel naar dier of mens kan overgaan. De mijt heeft een voorkeur om te leven op honden maar kan evengoed overleven bij de mens.

Wij kunnen deze herkennen door jeuk en rode plakjes op de armen. De mijt is wel niet in staat om zich voor te planten bij de mensen. Ze sterven uit op de mens en de infectie kan na 4 weken volledig achter de rug zijn.

Enkele symptomen van schurft bij de hond:

  • Zichtbare plekken aan de ellebogen, liesplooien, oksels, onder de buik
  • Oogleden en de randen van het oor kunnen ook symptomen vertonen
  • Plekken zorgen voor jeuk en irritatie waardoor de hond vaak zal likken, bijten en krabben.
  • Door het krabben en bijten kunnen wonden en korstvormingen ontstaan
  • Kale plekken, haaruitval kan na enige tijd opkomen
  • De geïnfecteerde huid kan ontsteken en daardoor warm aanvoelen en rood uitzien.

Ga tijdig naar de dierenarts zodat die een diagnose kan vaststellen aan de hand van de verschillende symptomen. De dierenarts zal u dan ook de nodige behandeling meedelen.

Meestal schrijven ze een shampoo voor die de mijten zal doden. Er bestaan ook al speciale vloeistoffen die je regelmatig kan aanbrengen in de nek van je viervoeter.

Indien echt nodig bestaan er injecties en medicatie om deze mijt te bestrijden.

Na elke behandeling keurig en op tijd laten nakijken door de dierenarts of de mijt volledig verdwenen is en je hond dus volledig genezen is van deze huidaandoening.

DELEN
Vorig artikelAtopie
Volgend artikelOvergewicht maakt je hond lui