In het kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen ligt de knieschijf of de patella. Indien deze van zijn plaats schuift, spreekt men van een patellaluxatie. De knieschijf heeft een belangrijke functie bij de beweging, buiging van de knie. Wanneer er een patellaluxatie is, valt deze functie weg en kan de hond niet meer zo goed op zijn been steunen.
Deze aandoening ziet men al bij jonge honden, echter zien we vaker de problemen op latere leeftijd. Dit probleem komt het vaakst voor bij kleine rassen.
We hebben verschillende vormen van Patellaluxatie:
- Mediale luxatie: Dit is een verschuiving naar binnen (bij kleine en grote hondenrassen)
- Laterale luxatie: Dit is een verschuiving naar buiten (bij kleine en grote hondenrassen)
Oorzaken van deze aandoening:
- Erfelijkheid
- Traumatisch (door een ongeluk kunnen een of meerdere banden afscheuren die de knieschijf op zijn plaats houden)
- Door lichamelijke afwijkingen (andere aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de knieschijf lost komt van het kraakbeensleuf. Bv: Syndroom van Cushing)
Verschillende graden in luxatie:
- Graad 1 (Hierbij kan men bij een gestrekte poot de knieschijf met de hand verschuiven. Deze schiet in normale stand vanzelf weer terug)
- Graad 2 (Hierbij schiet de knieschijf er regelmatig uit en blijft hij voor langere periode op de verkeerde plaats. Soms kan de hond hierbij zijn knieschijf zelf terugplaatsen door zijn poot achteruit te strekken. Doordat de knieschijf op en af schiet kunnen artrose, afvlakking ontstaan van het kraakbeensleuf.)
- Graad 3 (Wanneer de knieschijf permanent verschoven is en die bij een terugplaatsing er terug uit schiet. Dit kan doordat het kraakbeensleuf te kort is of afgevlakt is. De poot wordt hierbij nog gebruikt maar staat vaak doorgebogen.)
- Graad 4 (De knieschijf is permanent verschoven en het kraakbeensleuf is schuin aflopend of afgevlakt. Hierbij houden honden hun poot omhoog. Wanneer beide Poten aangetast zijn kan de hond zeer extreem en afwijkend wijdbeens lopen.)
Symptomen van dit probleem:
De symptomen kunnen variëren van af en toe eens een poot laten zakken, plooien tot permanent afwijkend lopen met bijvoorbeeld de knie naar buiten. Indien de knieschijf op zijn positie terugschiet dan lijken de problemen verdwenen.
Je kan de luxatie herkennen door afwijkend gebruik van de achterpoten als de hond rondloopt. Ook kunnen ze kreupelheid vertonen en pijn.
Je kan best een diagnose laten stellen door de dierenarts die uitgebreid met de hand zal uitzoeken welke graad van luxatie je hond heeft. Röntgenfoto’s zijn niet echt nodig maar kunnen wel de oorzaak uitsluiten en informatie geven voor de behandelingsmethode.
De behandeling van luxatie hangt zeer hard af van de graad en oorzaak van de luxatie.
Indien de luxatie niet ver zit dan kan het zjin dat de dierenarts een behandeling zal overslaan.
Indien de graad toch ver zit zal een operatieve ingreep nodig zijn.