Om nierfalen bij honden vast te stellen moet je eerst een bloed- en urineonderzoek laten uitvoeren bij de dierenarts.(Ook een echografie en nierbiopten zijn mogelijk.) Alleen zo kan je vaststellen of de hond echt nierfalen heeft. Nierproblemen komen vaak voor bij honden en de oorzaken kunnen zo verschillend zijn.
3 categorieën van nierfalen bij honden:
- Pre-renaal nierfalen. (Dit zijn geen echte nierfalen maar komt voor door uitdroging of hartfalen)
- Renaal nierfalen. (De nieren zijn hierbij beschadigd geraakt; Dit kan chronisch of acuut zijn.)
- Post-renaal nierfalen. (Dit is een verstopping van de urineafvoerwegen- plasbuis. Dit kan door blaasgruis of nierstenen voorkomen.)
De 2 belangrijkste en meest voorkomende nierfalen bij honden zijn de Chronische nierfalen en acute nierfalen. Beiden brengen veel schade aan maar er is een belangrijk verschil tussen beiden. Bij een Acute aandoening is er een directe intensieve behandeling nodig. Deze acute aandoening en de intensieve behandeling kunnen zeer ernstige gevolgen hebben. Een Chronische aandoening is hierbij al langer aanwezig waardoor men eerst kijkt naar de schade. Zo kunnen we zien hoeveel intensieve behandeling er hier nodig is. Ook de Chronische nierfalen kunnen ernstige gevolgen hebben indien deze al te lang aanwezig zijn.
Het is algemeen geweten dat mensen en dieren een groot reserve hebben op hun nieren.
Wij kunnen allen met 1 nier overleven maar het is hierbij wel belangrijk deze op tijd te laten controleren om te zien dat deze reserve niet plots overschreden is.
De behandeling:
Na een grondig onderzoek en detectie van de nierfalen kan de behandeling gestart worden. Deze behandeling van de nierfalen hangt van de oorzaak maar ook de categorie van de nierfalen af. Door een behandeling te starten gaan we eerst de oorzaak wegnemen en daarnaast een ondersteunende behandeling geven met medicatie. Deze kan in pilvorm, pasta of infuus gebeuren. Ook een aangepaste voeding is nodig.