Home Problemen Erfelijke ziektes Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie bij honden

2385
DELEN
Heupdysplasie bij honden

Heupdysplasie is een afwijking op de heupgewrichten waardoor er ontwikkelingsstoornissen kunnen voorkomen ter hoogte van het dijbeenkop en de heupkom. Doordat er hier stoornissen zijn, ontstaat er een speling die na enige tijd wat artrosevorming kan geven. Deze artrose zorg daarop voor veel pijn en het manken van je hond.

Verschillende oorzaken van heupdysplasie:

  • Erfelijkheid
  • Overkweken
  • Overgewicht
  • Teveel of verkeerde beweging

Veel honden hebben last van heupdysplasie. Heel vaak is dit de schuld van kwekerijen die hun honden gaan over kweken maar ook erfelijkheid is een grote factor voor deze aandoening. Echter kan een hond die van deze twee grote factoren vrijstaat ook aan deze aandoening lijden door verkeerde beweging- of voedingspatroon.
Wanneer je hond teveel of verkeerd beweegt kunnen we de gewrichten te vaak en verkeerd belasten waardoor hier ook een stoornis op de heupgewrichten kunnen ontstaan. En ook dit geldt voor de voeding van je hond. Indien we overgewicht niet tegengaan kan dit evenwel zorgen voor een te zware belasting.

Het is heel belangrijk om deze aandoening te laten erkennen door een dierenarts. Zij gaan na zien in welke graad van heupdysplasie je hond zich bevindt en zullen dan ook een passende behandeling voor je hond aangeven. Wat evenzo belangrijk is, is dat je de beweging van je hond niet volledig wegneemt want dan zou je terug een overgewicht kunnen verkrijgen wat ook weer tot verdere problemen zorgt. Geef voeding verder met mate en neem beweging volgens aangepaste en voorgeschreven oefeningen die je hond verder kunnen helpen.

Volgende rassen zijn gevoelig voor Heupdysplasie:

 

Bij aankoop van je hond kan je best navragen of dat de ouders last hebben van Heupdysplasie. Dit is geen garantie dat je hond dit niet zou verkrijgen maar verkleind wel kans.