Home Problemen Erfelijke ziektes Cryptorchidie (niet gezakte testikels)

Cryptorchidie (niet gezakte testikels)

2621
DELEN
Cryptorchidie

Cryptorchidie is een benaming voor niet gezakte testikels. Dit zorgt ervoor dat een teelbal is blijven hangen in de buikstreek (dit ter hoogte van de liesring). Doordat de testikel blijft hangen, kan dit voor meerdere problemen zorgen bij je hond.

De oorzaak van deze aandoening is bij honden vooral erfelijk. Wanneer je een reu aanschaft is het dan ook aan te raden eens na te vragen of dit al eerder in de familie van je hond is voorgevallen en op tijd naar een dierenarts te gaan. Je kan steeds het medisch dossier opvragen van de ouders bij je aankoop om dit te weten.

Problemen die kunnen veroorzaakt worden door Cryptorchidie:

  • Kanker of een tumor op latere leeftijd
  • verweving van de teelbal in de buikstreek
  • blijvende buikpijn
  • gedragsproblemen zoals overdreven paringsgedrag en sproeien maar ook dominantie en frustratie kunnen zich vertonen.
  • Je hond zal niet goed kunnen stilliggen of stilzitten. Ook het slaappatroon kan hierdoor verstoord worden.
  • je hond zal geen pups meer kunnen maken

Wanneer de teelbal niet zakt krijgt je hond veel hogere temperaturen dan wanneer hij zou gezakt zijn tot in het scrotum. Door deze hogere temperaturen kunnen enkele van de bovenstaande problemen veroorzaakt worden. Het is dus van belang dit tijdig na te zien en te behandelen.

De behandeling:

Iedereen die een hond heeft met een Cryptorchidie wordt aangeraden om een castratie te ondergaan. Zowel van de gezakte teelbal als de niet gezakte teelbal. Dit om alle problemen te voorkomen en deze aandoening niet verder te laten verweven.

Hoe jonger de hond hoe beter deze behandeling verloopt en hoe minder complicaties of gevolgen er al zullen ontwikkelt zijn.

Laat je reu dus tijdig onderzoeken door een dierenarts om te voelen of dat alles voldoende gezakt is. Indien dit niet het geval is wacht dan niet te lang om je hond te laten helpen door de dierenarts!

DELEN
Vorig artikelVerlatingsangst bij honden
Volgend artikelCherry eye