Cherry eye is een aandoening die redelijk veel voorkomt, vooral bij jonge honden tussen 3 en 6 maand en bij doggen (Platsnoeten). Cherry eye is een benaming voor een zwelling van het traanklier die onder het derde ooglid van de hond bevindt. Door deze zwelling gaat het derde ooglid naar buiten puilen en wordt deze zichtbaar. De traanklier krijgt hierbij een kersrode kleur en vandaar dus de naam Cherry eye.
Wanneer je dit bij je hond ziet ontstaan op het ene oog kan je beter naar de dierenarts gaan want vaak volgt later ook het andere oog.
Soms kan de Cherry eye ontstaan en vanzelf weer verdwijnen maar vaak komt deze dan terug en blijft deze permanent aanwezig. Dit is zeer vervelend en hinderlijk voor de hond. Het oog wordt hierdoor gevoelig aan infecties en daarnaast is het ook een vreemd zicht.
Volgend Symptoom kan je herkennen voor een Cherry eye:
- Rode zwelling die uit de binnenste ooghoek omhoog komt.
Behandeling van de Cherry eye:
Wanneer je hond last heeft van een Cherry eye dan laat je dit best behandelen. Dit is echt wel noodzakelijk!
Bij deze ingreep worden aan de traanklier twee sneetjes aangebracht. 1 snee onder de traanklier, de andere boven de traanklier. Daarna zal men de beiden randen van de wond aan elkaar hechten, en de traanklier op deze manier naar binnen duwen zodat deze niet meer zichtbaar is. Dit is een goede manier om de traanklier toch te kunnen behouden.
Andere ingrepen kunnen de traanklieren verwijderen maar dit is niet aan te raden omdat de traanproductie voor het oog wel belangrijk is en hiermee kan achteruit gaan. Wanneer de traanklierwerking wegvalt kunnen allerlei problemen ontstaan met het hoornvlies of de ogen kunnen droog worden.
Een chirurgische ingreep is hierbij echt noodzakelijk. TOch is het geen garantie dat deze aandoening niet terugkeert.