Home Problemen Blafgedrag 7 types blafgedrag bij honden

7 types blafgedrag bij honden

4447
DELEN
7 types blafgedrag

Honden hebben 7 verschillende types blafgedrag. Deze kan je onderscheiden door de bepaalde klank van de blaf, het patroon van de blaf en de bewegingen of lichaamstaal die je hond hierbij uit.

Lees ook:

Alle types blafgedrag zijn afhankelijk van enkele factoren in de omgeving.

  1. De waarschuwingsblaf. Hierbij zal je hond een korte en scherpe blaf laten horen. Daarna gaat hij vaak in de richting lopen waar de dreiging, geluid of beweging vandaan komt.
  2. De bewakingsblaf, wordt ook wel de verdedigingslinie genoemd. Deze komt het vaakst voor naar andere dieren of mensen. Hierbij zal de hond een korte blaf laten horen met kort daarna gegrom. Hij zal zich hierbij ook draaien, verlopen naar waar of wie de blaf gericht is.
  3. De angstblaf. De hond gaat hier een aantal lange blaffen laten horen die kunnen overgaan in huilen. Bij een angstblaf zal de hond ook zeer onrustig heen en weer lopen en daarbij ook afstand nemen van hetgeen hij bang voor is.
  4. De blije of vreugdevolle blaf. De hond gaat hierbij bijna hysterisch blaffen. Dit zijn snelle en hoge tonen na elkaar. De hond zal hierbij toertjes draaien en onrustig verlopen.
  5. De frustratieblaf. Hierbij is stress een hele grote factor. Deze blaf kan lang aanhouden en meestal eindigen op gehuil waar de hond daarna steeds opnieuw begint. Dit is een blaf waar vele mensen gaan over klagen. Bij deze blaf blijft de hond ook stilstaan en komt het vaakst voor bij honden die in een kennel leven of worden achtergelaten.
  6. De aandachstblaf. Deze blaf is meestal aangeleerd. Hierbij zal de hond 3 tot 4 maal blaffen en kort aanhouden. Wanneer het stil is zal de hond rondkijken of hij hiermee aandacht gewonnen heeft. Indien we als mens hierop ingaan zal de hond dit snel leren om te herhalen.
  7. De spelblaf. Dit is een reeks korte en scherpe blaffen na elkaar waarbij de hond een speelboog maakt. Hierbij toont de hond een uitdaging tot spelen aan.
DELEN
Vorig artikelTips voor het knippen van hondennagels
Volgend artikelVerharing bij honden