Home Problemen Aandoeningen Vasculitis: Ontstoken bloedvaten bij honden

Vasculitis: Ontstoken bloedvaten bij honden

5408
DELEN
Vasculitis

Wanneer de bloedvaten ontstoken zijn dan spreekt men van Vasculitis. Deze bloedvaten hebben honden nodig om het bloed voldoende door te stromen vanuit het hart naar de weefsels en longen. Daarna stroomt het bloed terug naar het hart met verse zuurstof door de bloedvaten. Honden hebben verschillende bloedvaten hiervoor:

  • Bloedvaten die het bloed vanuit het hart wegstromen noemen wij slagaders of arteries.
  • De bloedvaten die het bloed terug naar het hart stromen noemen we aders of venen.

Daarnaast kunnen we de bloedvaten nog indelen in grote, middelgrote en kleine arteries, dan de haarvaten, kleine venen en grote venen.

Het type vasculitis hangt af van de soort bloedvaten die aangetast zijn, maar evenzo van de oorzaak en de soort ontsteking. Hierbij kunnen we al aangeven dat de oorzaak dikwijls onbekend is. Doordat vasculitis onder vele grote en verschillende ziektepatronen wordt aangeduid, is het soms moeilijk om deze echt te klasseren. Bovendien kunnen sommige ziektepatronen echt elkaar gaan overlappen. Er bestaan hierdoor heel veel verschillende vormen van vasculitis.

Om je hond echt te helpen en te weten wat er specifiek aan de hand is, kun je best een bezoek brengen aan de dierenarts.

Oorzaken van Vasculitis:

Van de meeste is het nog steeds onbekend. Toch weet men dat de stoffen of bestanddelen in het bloed vaak de oorzaak van vasculitis kunnen zijn. Hierbij is een van de belangrijkste oorzaken een immuuncomplex. Dit wil zeggen dat de antistoffen zich gebonden hebben aan de antigenen en zich daarop in de wand van de kleine bloedvaten kunnen afzetten en een ontsteking veroorzaken. Deze immuuncomplexen kunnen daarnaast ook bestaan uit virussen, auto-antistoffen die ook eigen antigenen gaan binden.

Auto-antistoffen kunnen rechtstreeks het bloedvatwand aanvallen. Ook reumafactor kan voor vasculitis zorgen.

Vasculitis moet vaak intensief behandeld worden omdat dit een heel ernstige aandoening is. De behandeling en ernst van deze ziekte is afhankelijk van wat er precies is aangetast en in hoeverre dit verder zal verspreiden.

Best laten nazien door de dierenarts en zijn of haar advies heel strikt volgen.

 

DELEN
Vorig artikelChihuahua
Volgend artikelHelp! Welke pup past bij me?