Home Problemen Aandoeningen Dementie bij oude honden

Dementie bij oude honden

3287
DELEN
Dementie bij oude honden

Je hond wordt een dagje ouder en lijkt helemaal te veranderen van gedrag. Soms denk je dat hij zaken niet meer goed begrijpt of dat hij vergeten is wie je bent. Net zoals mensen kunnen honden op oudere leeftijd aan dementie lijden.

Symptomen dementie herkennen:

  • Ander slaappatroon. Hierbij kan hij dag en nacht eens gaan verwarren. In de nacht gaat hij lekker actief rondwandelen en spelen en overdag lekker slapen.
  • Verlatingsangst. Honden die eerder alleen thuis konden blijven kunnen dat plots niet meer en gaan hierbij veel blaffen en janken. In extreme gevallen gaan ze hierbij terug naar de vernielingszucht.
  • Terug onzindelijk worden. Onzindelijkheid heeft vaak medische redenen en dementie kan hier 1 van zijn. Hierbij weet hij niet meer wat hij moet doen en plast dan maar in huis.
  • Oriëntatievermogen die afneemt. Hij weet niet goed meer waar hij is en zou gewoon ronddolen in huis. Hij loopt zijn eigen huis voorbij bij het wandelen. Hij begrijpt niet goed meer naar welke kant de deur opengaat. In hele slechte gevallen zou hij in een hoekje kruipen en niet meer weten hoe hij hieruit moet komen. In dit geval gaat de hond vaak met zijn hoofd in de hoek duwen.
  • Blafgedrag die toeneemt en veranderd
  • Activiteit die veranderd. Hij krijgt minder of meer zin in spelen. Indien hij meer zin heeft in spelen en het zint hem niet dat hij de aandacht of spel niet krijgt dan uit zich dat in eigen verwonden.
  • Verandering sociaal gedrag. Hij zal zich anders gaan gedragen naar mensen en andere honden. Hij kan zich meer terugtrekken. In slechte gevallen kan hij zijn baasje niet meer herkennen. Dit kan ook in de andere richting. Ze kunnen meer aanhankelijk worden en aandacht eisen.
  • Ongehoorzamer worden. Dementerende honden gaan ook vaak minder luisteren doordat ze de commando’s niet meer herkennen.
  • Minder zin in eten en drinken. Hierbij moet je opletten dat je hond nog voldoende voedingsstoffen naar binnen krijgt.

Honden die lijden aan dementie gaan sneller in paniek slaan. Verlatingsangst is hierbij het grootste voorkomende probleem. Dementie en hun symptomen komen geleidelijk aan. Dit is geen verandering van dag tot dag. Het is dus belangrijk dat je steeds je hond blijft corrigeren om te verhinderen dat sommige symptomen de overhand nemen.

Behandeling:

Ga op tijd naar de dierenarts als je een vermoeden hebt dat je hond lijdt aan dementie. Zij kunnen dit goed opsporen en een juiste behandeling opstarten.

Er bestaan tegenwoordig al enkele medicijnen om het proces wat bij te sturen of te vertragen alsook een speciaal dieetvoeding voor honden met dementie.

DELEN
Vorig artikelElleboogdysplasie bij honden
Volgend artikelLabrador