Home Problemen Aandoeningen Coronavirus – Ook gevaarlijk voor mijn hond?

Coronavirus – Ook gevaarlijk voor mijn hond?

4229
DELEN
Corona-hond

Het Coronavirus, hot topic op het nieuws en heel erg eng hoe dit virus zich zo hard verspreidt. Op het nieuws horen we dan ook hoe gevaarlijk dit virus wel kan zijn en dat we beter met zijn allen opletten.

We weten dat dit virus van mens tot mens overgedragen wordt, maar is dit ook zo voor onze hond? Kunnen zij ook besmet geraken en is dit gevaarlijk voor hen?

Lees ook:

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

En nog even verder denken, kunnen wij het Coronavirus doorgeven of de hond terug aan ons?

Eerste gouden regel: geen reden tot grote paniek!

Coronavirus wat is het?

We kennen het Coronavirus door de verwijzing op heden in het nieuws. Daarbij wordt alleen naar Corona verwezen wat eigenlijk een term is van een toepassing op een hele familie aan virussen. Er werden reeds eerdere vormen ontdekt van dit virus en waren vooral bekend onder de SARS-CoV en MERS-CoV vorm. Beide hebben eerder voor wat paniek gezorgd maar zijn ondertussen helemaal tot rust gekomen.

De huidige vorm werd eerst in december 2019 gevonden en heeft als vorm 2019-CoV. Deze huidige Corona zorgt echter wel voor paniek, daar er heel wat infecties opgelopen worden en dit wereldwijd.

Kunnen honden besmet worden met Coronavirus?

Het Coronavirus kan overgaan op dieren en dat zorgt voor een duidelijke JA als antwoord op deze vraag. De huidige vorm of stam van het virus werd oorspronkelijk gekoppeld aan slangen die verkocht werden op de markt.

In Wuhan (China) is dan ook zo het virus uitgebroken, daar deze slangen vooral gebruikt werden voor consumptie. Daarbij kunnen we wel stellen dat dieren een drager kunnen zijn van dit virus MAAR dat het overdragen van het virus vooral door consumptie is van het vlees. (Onderzoeken lopen hierbij wel nog verder, om zeker na te gaan dat verdere besmetting niet mogelijk is)

Bovendien bestaat er een Canine Coronavirus Disease. Deze lijkt wel niet onmiddellijk in verband te staan met deze vorm. Dit virus ontstaat vaak bij honden door dat ze uitwerpselen eten die het virus in zich dragen. Nog een reden te meer om je hond geen uitwerpselen te laten eten. Wanneer je hond deze vorm aanneemt van het Coronavirus, zal dit geen invloed hebben op mensen.

Symptomen bij honden

Een hond die drager is van dit virus zal zelden symptomen vertonen. In weinige gevallen zal je toch een plotse diarree samen zien met een nogal slechte eetlust. Bovendien kan de diarree wat slijm of bloed bevatten.

Deze symptomen lijken nogal sterk op vele symptomen die wijzen op nog andere problemen. Daarom raden wij steeds aan om naar een dierenarts te gaan en de diagnose te laten stellen.

Dit virus is op zich niet zo erg, maar kan wel ernstiger worden als ze daarbovenop ook besmet geraken met het Parvovirus. Ook hier is tijdig naar de dierenarts aangeraden om de juiste behandeling te starten.

Verdere ziektes met symptomen:

Kan ik besmet worden door mijn hond?

Op dit ogenblik zijn er nog geen gevallen bekend die echt met het 2019-CoV vorm besmet geraken door honden. Wel kunnen honden drager zijn van het virus.

Toch lijkt het erop dat men hier voorzichtig mee wil omspringen want de eerdere vormen zouden wel een overgang getoond hebben door contact tussen mens en hun viervoeter.

Wanneer we terugkijken naar deze gevallen kunnen we wel stellen dat de overgang en het contact vooral via consumptie verliep en dat ook in de landen als China.

Kan ik mijn hond met het virus besmetten?

Wanneer je denkt besmet te zijn met dit Coronavirus raden wij in eerste instantie aan om onmiddellijk contact op te nemen met je arts. Zo kunnen zij een diagnose stellen of u al dan niet werkelijk besmet bent.

Wanneer je dan ook bij de arts aankomt, zullen de nodige maatregelen getroffen worden. Door de eerdere vormen kunnen we al meegeven dat een besmetting van dier op mens werd vastgesteld maar zeker nog niet in de omgekeerde richting.

Zo kan je met een gerust hart wel verder knuffelen met je hond, je zal hem/haar niet onmiddellijk besmetten.

Goede hygiëne is aangeraden

Een goede hygiëne is altijd aan te raden. Dit zorgt reeds voor een eerste weerstand om het virus niet op te nemen en tegen besmetting in te gaan. Wie niest moet zijn mond bedekken. Handen wassen en regelmatig in bad of douche gaan is een must.

Ook voor je hond kan een bad aan te raden zijn maar laat hem vooral geen uitwerpselen eten.

Ook gevaarlijk voor honden:

DELEN
Vorig artikelBullterriër
Volgend artikelCorona: wat mag mijn hond wel en niet?