Artritis bij een hond is niet zo gemakkelijk te herkennen maar na enige tijd zal het wel duidelijker worden. Je hond kan trager rechtkomen, moeilijker gaan lopen, minder gemakkelijk gaan springen, enzoverder. Bij Artritis gaan de gewrichten van de hond ontsteken waardoor je hond pijn kan voelen, zwellingen zichtbaar worden en je hond dus ook minder mobiel wordt.
Indien je deze symptomen herkent, laat je je hond best door de dierenarts nakijken. Artritis moet zeker door diagnose van de dierenarts vastgesteld worden. Help je dierenarts bij de diagnose door het opmerkelijk gedrag van je hond te noteren of op te sommen. Door jou hulp en opsomming van het gedrag kan de dierenarts vlotter op verschillende manieren onderzoeken doen om na te gaan welke vorm van artritis je hond heeft.
Volgende onderzoeken kan de dierenarts doen:
- Fysieke test
- Röntgenfoto’s
- Bloedonderzoeken
- Onderzoek van het vocht uit de slijmbuizen
- Nagaan uit medische geschiedenis
Met deze onderzoeken kan de dierenarts vaststelen of er een bacteriële infectie in de gewrichten is, of dat er echt sprake is van Artritis.
Osteoartritis is de meest voorkomende Artritis en kan verholpen worden door chirurgische ingrepen. Osteoartritis kan bij iedere hond voorkomen omdat dit begint bij de slijtage van botten. Dit doordat het kraakbeen tegen elkaar schuurt en door deze wrijving kunnen botten beschadigd geraken.
Indien je Artritis echt door slijtage veroorzaakt werd en al te ver zit dat deze niet meer kan verholpen worden, dan kunnen er allerlei manieren gezocht worden om de pijn draaglijker te maken voor je hond.
Na de diagnose zal je dierenarts het best kunnen zeggen op welke manier je je hond kan behandelen. Er zijn al veel medicijnen op de markt zoals ontstekingsremmers en voedingssupplementen.
Opgelet !! Geef nooit menselijke medicijnen voor Artritis. Dit kan zeer gevaarlijk zijn!!
Er zijn naast medicijnen ook al heel wat therapieën die je hond kunnen helpen.
Enkele bijkomende tips wat je voor je hond kan doen om hem/haar toch iets beter te laten voelen:
- Zorg ervoor dat voeder en drinkbak van je hond gemakkelijk bereikbaar zijn en niet op een te gladde ondergrond staan.
- Laat je hond zitten en rusten op een zachte ondergrond, zoals een zachte mat, bed of zitzak
- Indien je een gladde vloer hebt kan je deze inwrijven met producten die dit minder glad maken
- Opletten wanneer je hond de trap opgaat dat hij zich niet verwond
- Zorg voor een warmwaterkruik in de slaap of rustplaats van je hond. Warmte verhelpt de pijn.
- Probeer je hond nog steeds zoveel mogelijk te doen bewegen in mate van het mogelijke.